Parcul de la ieşire din Galaţi spre Brăila a fost inaugurat în 2011 și a costat peste 300 de mii de euro, din fonduri europene.
Parcul ar fi fost raiul copiilor şi al bunicilor, dacă nu ar fi rămas în beznă. Toate echipamentele instalaţiei solare de iluminat a fost furate, iar ora actuală niciun stâlp cu fotovoltaică nu mai funcţionează.
"Nu este luminat. Trebuia să pună bateriile alea sus, aşa le-au pus la îndemâna hoţilor. Bateriile alea merg direct la fier vechi" spune un locuitor din zonă.
Primarul Galaţiului spune că parcul a fost vandalizat din cauză că nu există o firmă de pază în zonă, iar Poliţia Locală nu are oameni suficienţi să patruleze în parc.
Pentru ca acesta să nu mai fie ţinta hoţilor, edilul crede că cea mai bună soluţie ar fi înlocuirea panourilor fotovoltaice cu iluminat clasic. Acest lucru va fi posibil, însă, abia la anul.
Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Un parc pe care nu prea l-am supravegheat. Deocamdată nu putem interveni noi pe o finnaţare, până nu trec cei cinci ani pentru care au fost garantate toate acele lucrări".
Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în parcurile construite la ţară, unde au fost amplasaţi stâlpi cu panouri fotovoltaici. Un astfel de parc a fost construit la 50 de kilometri de oraşul Galaţi, în comuna Movileni.
Parcul a costat 250.000 de euro şi a fost inaugurat în 2013. Minunea nu a durat prea mult, iar la puţin timp echipamentele instalaţiei de iluminat solar au fost distruse.
Maricel Tudose, primarul comunei Movileni: "Uitaţi au furat aceşti acumulatori care se încărcău cu fotovoltaic şi nu mai pot fi folosiţi. Datorită acestui aspect noi intenţionăm să punem camere de supravegere ca să-i putem prinde pe rău făcători".
Prin Hotărârea de Guvern 110/2011, statul a alocat 4,1 milioane de lei pentru construirea de parcuri cu panouri fotovoltaice in judetul Galaţi.
În lipsa pazei şi a camerelor de supraveghere, cele mai multe dintre ele au fost distruse, transformându-se în simple obiecte de decor.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operatori: Gelu Mormoloc, B. Cazacu