Colegiul Medicilor din Galaţi se confruntă cu un val de sesizări venite din partea pacienţilor. Aceştia reclamă condiţiile din spitale sau activitatea cadrelor medicale.
Invitat în emisiunea „Vocile Galaţiului", doctorul Mihai Polinschi, membru în cadrul Colegiului a dorit să aducă lămuriri cu privire la aceste probeleme cu care se confruntă sistemul medical.
dr. Mihai Polinschi, medic primar Medicină de Urgenţă: „Bugetul este de 10 ori mai mic la noi faţă de ei. Şi atunci, norme europene cu bani româneşti, asta când o să-mi văd eu ceafa. Asta trebuie să înţeleagă oamenii."
Problema banilor nu este singura cauză care a dus la creşterea reclamaţiilor venite din partea pacienţilor.
dr. Mihai Polinschi, medic primar Medicină de Urgenţă: „Mai există şi problema extrem de spinoasă a crizei de personal şi a dotărilor insuficiente, a bazei materiale, care toate duc la rezultatul pe care îl vedem."
Spitalele sunt asediate de oameni care au nevoie de îngrijiri medicale. La Spitalul Judeţean din Galaţi sunt zile în care medicii au şi 300 de solicitări în 24 de ore.
dr. Mihai Polinschi, medic primar Medicină de Urgenţă: „Medici pleacă în străinătate pe motivele astea, medici pleacă în privat pe motivele astea. Nu mai vor să audă de sectorul public. Nu mai pot face faţă fizic, psihic şi chiar profesional".
Plângerile făcute de pacienţi ajung în faţa unei comisii de jurisdicţie, care decide dacă sesizarea este fondată sau nu.
În cazul în care erorile medicale invocate de pacienţi sunt grave, după mai multe etape, medicii implicaţi pot fi sancţionaţi sau pot rămâne chiar fără dreptul de liberă practică.
Redactor: Mihaela Brazdeş