Studenţii care au participat la conferinţă au vizionat un film care le arată cum îşi pot găsi un loc de muncă prin reţeaua EURES.
O reţea de cooperare între Comisia Europeană şi Serviciile Publice de Ocupare a Forţei de Muncă din statele membre ale Uniunii Europene.
Mihaela Pîrăianu, consilier EURES - AJOFM Galaţi: „Sunt foarte multe informaţii pe acest portal legate de condiţiile de viaţă şi de muncă în spaţiul economic european, legate de oportunităţile de angajare, sunt locurile de muncă disponibile la nivel european."
Tinerii prezenţi la seminar se gândesc să plece la muncă în străinătate pentru că sunt mai bine plătiţi.
„Chiar mi-aş dori să îmi găsesc un loc de muncă în străinătate. S-au oferit multe informaţii preţioase pentru noi şi mai ales ca studenţi trebuie să avem oportunităţi" spune un tânăr.
Sunt, însă, şi studenţi care ar vrea să plece din ţară doar pentru a cunoaşte oameni şi culturi noi.
„Partea financiară intră mai puţin în calcul pentru că salariul din ţara respectivă este direct proporţional cu cheltuielile de acolo şi cu ceea ce înseamnă întreţinere şi tot. Deci prea mari diferenţe nu ar fi" declară alt student.
Gama locurilor de muncă disponibile prin reţeaua EURES este variată.
Mihaela Pîrăianu, consilier EURES - AJOFM Galaţi: „De la cele din sfera informatică, developer, it, software, care sunt posturi foarte bine plătite, până la selecţii care se organizează în ianuarie 2015, pentru cules căpşuni în Spania."
În acest moment, pentru români sunt disponibile peste 1.000 de locuri de muncă în străinătate, în opt ţări.
Dintre acestea, 800 sunt în Spania ca muncitor necalificat în agricultură.
La nivel european, reţeaua EURES oferă peste două milioane de locuri de muncă.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Luigi David
Editor web: Dana Costache