Căpuşele au dat de lucru, săptămâna trecută, medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi.
Conform ultimelor statistici, câteva zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Valentin Boldea - DSP Galaţi: "Am înregistrat la nivelul Spitalului de Boli Infecţioase un număr de 32 de persoane în ultima săptămână de monitorizare. De la începutul perioadei de monitorizare până în prezent, 183 de persoane s-au prezentat la spital, prezentând muşcături de căpuşe".
Cu toate acestea, numărul pacienţilor este mai mic în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta şi pentru că vremea a fost mai secetoasă.
Un rol important în stârpirea căpuşelor îl au şi autorităţile care trebuie să facă dezinsecţia spaţiilor verzi. Spre exemplu, anul acesta primăria Galaţi a derulat o singură campanie de dezinsecţie.
Valentin Boldea - DSP Galaţi: "În acest an avem o vreme mult mai secetoasă. Vremea umedă fiind cea care favorizează înmulţirea căpuşelor. Dar totuşi această vreme uscată poate să fie prielnică şi pentru autorităţi pentru a lua măsurile ce se impun pentru stropirea şi pentru a stârpi populaţiile de căpuşe şi ţânţari".
Din fericire, anul acesta nu a existat niciun caz de boală Lyme, o afecţiune gravă provocată de muşcătura de căpuşă. Este cunoscută şi „boala cu o mie de feţe" pentru că mimează simptomele altori boli. Iar până când medicii stabilesc un diagnostic clar, aceasta poate avea urmări foarte grave.