Pentru realizarea unui muzeu în sit, autorităţile gălăţene trebuie să demoleze mai întâi construcţiile ridicate în interior, să ecologizeze zona şi să împrejmuiască situl arheologic.
Petrica Paţilea, purtător de cuvânt Prefectură Galaţi: "S-a discutat pe marginea iniţierii unui proiect cu finanţare europeană, care să pună în valoare situl arheologic de la Tirighina - Barboşi."
Daca proiectul nu va fi dus la bun sfârşit, Galaţiul nu va avea un monument istoric cu care să fie înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Galaţi: "Anul acesta avem şansa să pierdem oportunitatea de a fi înscrişi cu un monument istoric în lista patrimonului mondial UNESCO, datorită unui proiect iniţiat de Institutul Naţional al patrimoniului. Acest institut nu că a omis, ci pur şi simplu nu a trecut în listă Tirighina, castrul roman de la Tirighina."
Pentru a demara proiectul, autiorităţile trebuie să rezolve situaţia juridică a terenului pe care se află castrul.
Şi asta pentru că doar o parte din suprafaţa lui se află în proprietatea Consililui Local, iar o altă parte aparţine unei societăţi comerciale.
Traian Sandu, proprietar teren: "Proiectul este interesant, este important pentru comunitatea locală şi în măsura în care voi putea susţine, cu mijloacele pe care le am, acest subiect, cu mare plăcere o voi face. Fundamental este să se clarifice raporturile juridice dintre noi pentru că bune intenţii există şi de o parte şi de cealaltă."
Autorităţile locale şi judeţene, împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Cultură, speră ca în cel mai scurt timp proiectul de construire a muzelui în situl de la Tirighina să primească toate avizele pentru începerea lucrărilor.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Adelin Cepoiu, Bogdan Cazacu
Editor web: Dana Costache