"Toate carnetele de muncă le-am pus în cutii. În fiecare cutie se află câte 50 de carnete de muncă şi fiecare cutie are şi un proces verbal cu numele, prenumele şi codul numeric al persoanei care are carnetul de muncă la noi" spune un funcţionar al ITM.
În total, la nivelul judeţului Galaţi, au fost 40.000 de cărţi de muncă, iar în prezent, mai sunt neridicate 17.520. Toate aceste carnete îşi aşteptă titularii într-unul din birourile Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Ionel Petrea, inspector şef ITM Galaţi: "Această chestiune ne blochează nouă nişte birouri şi nu putem desfăşura alte activităţi pentru că aceste birouri sunt blocate cu mii de carnete".
Inspectorii de Muncă spun că nu au cum să le trimită prin poştă întrucât nu se ştie dacă adresele mai coincid. Astfel că, titularii sunt aşteptaţi, zilnic, al sediul instituţiei cu buletinul pentru a-şi ridica carnetele de muncă.
Irina Gherghişan, funcţionar în cadrul ITM Galaţi: "Trebuiau ridicate în anul 2011, dar fiind plecaţi din localitate, unii fiind plecaţi la ţară, atunci când îndeplinesc condiţiile de pensie îşi aduc aminte că au cartea de muncă de luat de la noi şi le găsesc întodeauna".
Cei care sunt plecaţi din ţară şi nu pot ajunge la sediul Inspectoratului de Muncă pot trimite un împuternicit cu act notarial şi cu o copie după cartea de identitate pentru a intra în posesia cărţii de muncă.
Anul trecut, au fost ridicate doar 500 de astfel de documente.