Din totalul celor 408.000 de carduri de sănătate repartizate judeţului Galaţi, 45.668 au fost returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Din decembrie 2014 şi până în prezent au fost ridicate doar 8.500 de carduri, restul aşteptându-şi încă titularii. Pentru ca oamenii să nu aşteapte prea mult la cozi, conducerea Casei de Asigurări a pus la dispoziţia asiguraţilor un ghişeu special pentru acest serviciu şi a prelungit programul.
Elena Vrabie, director CJAS Galaţi: "Luni avem program până la 18.30, deci cei care care termină programul la ora 16.00 pot veni să mai ia până la 18.30. Societăţi care au personal de la 8.00 la 16.00, pot lua legătura cu noi. Avem şi site-ul şi telefon. Găsim o modalitate de a veni în sprijnul cetăţenilor pentru că toţi au posibilitatea să ajungă în timp util."
Cardurile de sănătate neridicate aparţin îndeosebi celor care, din diverse erori, nu au fost înştiinţaţi să le ridice de la poştă sau nu au fost găsiţi acasă.
"Nu am fost acasă şi nu am gasit cardul. Şi acum am venit să-l iau pentru că eu stau şi la ţară" a spus un gălăţean.
"L-am aşteptat, adică cardul, nu mi-a venit prin poştă şi acum am venit după el" a mai spus un gălăţean.
Pentru ridicarea cardurilor, titularul sau aparţinătorii acestuia pot veni doar cu o copie a actului de identitate, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, care distribuie aceste carduri zilnic. Iar cei care sunt plecaţi în străinătate îşi pot ridica documentele prin procură.
Elena Vrabie, director CJAS Galaţi: "Cardul stă în aşteptare la noi 12 luni, deci dacă vin în concediu pot veni şi personal. Dar pot veni şi aparţinatorii, cu procura."
Sunt şi destul de multe persoane care refuză cardul din motive religioase.
Elena Vrabie, director CJAS Galaţi: "Cele mai multe pe motive religiose şi cu acea sintagmă că dacă întoarcem cardul iese drac. Dar nu-i nicio problemă s-a hotărât prin Hotărârea de Guvern 900 modificată în 2015, vor veni din trei în trei luni şi vor primi adeverinţă de asigurat."
La nivelul judeţului Galaţi, din cei 255 de medici de familie, doar 60 de medici deţin cititoare de carduri, iar restul aşteaptă să li se aducă aceste cititoare de la distribuitorii la care au făcut comenzile.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu