Aşa arată o şedinţă de mediere pentru un gălăţean care a împrumutat cărţi de la biblioteca judeţeană şi a uitat să le mai returneze. Cum amenda de doar 50 de bani pe zi nu i-a speriat, reprezentanţii instituţiei culturale s-au gândit la o soluţie neobişnuită. Au apelat de la începutul anului la serviciile unui mediator.
Geta Ieftimie, director adjunct Biblioteca Judeţeană Galaţi: "A fost benefic pentru noi şi este benefic pentru că este o metodă de intimidare. Utilizatorul, gălăţeanul, cititorul când vede că este chemat la o autoritate reacţionează benefic pentru noi."
La bibliotecă a fost făcută o triere a cărţilor întârziate şi au chemat la mediator doar pe cei care au volume valoroase pentru instituţie.
Laurenţiu Dumbravă, mediator: "Li s-a părut o modalitate simplă şi ieftină de a rezolva situaţia respectivă şi în plus au avut şi posibilitatea de a ocoli sau de a nu fi sancţionaţi prin regulamentul bibliotecii."
În trei luni, 100 de gălăţeni au fost chemaţi la mediere, dar numai 20 au şi acceptat invitaţia. Restul vor fi acţionaţi în instanţă de către bibliotecă.
"Am avut nevoie de ele pentru tema de licenţă, pentru lucrarea de licenţă şi chiar am avut nevoie de ele o perioadă mai îndelungată" a spus un gălăţean.
"M-am luat cu alte treburi şi am uitat. E clar că am uitat că am plătit o anumită taxă şi bineînţeles că nu mi-a convenit să plătesc taxă" a spus un gălăţean.
"Poate din cauza şcolii, că am avut teste şi m-am pregătit pentru ele şi nu am avut cum să mă mai duc" a spus un gălăţean.
În acest moment biblioteca oferă o nouă posibilitate gălăţenilor de a returna cărţile uitate. Timp de două săptămâni, restanţierii pot aduce volumele fără a plăti vreo sancţiune.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu