Comuna gălăţeană Matca este cunoscută în ţară ca important bazin legumicol.
Sute de muncitori din judeţele Moldovei vin să muncească cu ziua în serele mătcaşilor.
Vestea că Legea zilierilor s-a modificat şi că, legumicultorii, trebuie să plătească, lunar, 80 de lei pentru registrele de evidenţă a muncitorilor, a stârnit nemulţumiri atât printre zilieri, cât şi în rândul întreprinzătorilor.
Nicu Chiriţoiu, legumicultor Matca: "Ne afectează cu atâtea hârtii, cu atâtea drumuri facute. Trebuie completat un registru, trebuie să-i opreşti zilerului nişte bani. Dacă îi spui că-i opreşti. Nu e de acord. Nimeni nu e de acord cu asta".
Soţii David au venit din judeţul Vaslui şi muncesc cu ziua pe unde apucă. Sunt mulţumiţi că pot câştiga un ban şi că primesc zilnic o masă caldă.
"Am venit aici să muncesc, să fac şi eu un ban. Mai mergem acasă, mai venim înapoi. Facem un ban grămadă. Ne dă 600-500 la zi" a spus un zilier.
Noile prevederi ale legii nu sunt văzute cu ochi buni nici de producătorii mari.
Ionel Pohrib, legumicultor Matca: "Vin săracii de departe, sunt oameni necăjiţi tocmai de la Iaşi, din Vaslui. Omul dacă a plecat de acasă vrea să îşi câştige şi el o felie de pâine, când să vine aici hopa stai că vine ITM-ul, stai, fugi încolo, nici nu ştii unde să te duci".
Ionel Petrea, inspector şef ITM Galaţi: "Neînfiinţarea registrului zilierilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 60.00 de lei. Nereţinerea impozitului şi nevirarea lui se consituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 10.000 de lei".
Prevederile au intrat în vigoare pe 17 iunie.
Registrele de evidenţă trebuie să conţină numărul de ore lucrate, vârsta şi datele personale ale muncitorului.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu/Florin Galcanu
Editor web: Dana Costache