Dacă o vezi prin oraş, maşina arată ca un vehicul de transport marfă. O dă de gol, însă, inscripţia de pe ea: Protecţia Civilă.
Iar încărcătura este cât se poate de periculoasă: muniţie de război neexplodată. Într-un astfel de vehicul circulă angajaţii protecţiei civile la toate misiunile.
Deşi are 37 de ani vechime, maşina încă merge.
Dar, cu mari eforturi, iar defecţiunile apar aproape zilnic. Mai grav este că nu are protecţie în caz de explozie. Pentru liniştea lor sufletească, cei care o folosesc au realizat o improvizaţie pentru a se proteja.
Placa metalică a fost sudată chiar de ei, între cabină şi remorcă. În rest, nimic. Doar o prelată prinsă ingenios...cu sârmă, în unele locuri. Aşa sunt transportate proiectilele de război neexplodate. De la locul în care au fost găsite până la depozit şi de la depozit în poligonul pentru distrugere.
Eugen Chiriţă - purtător de cuvânt ISU Galaţi: "Pentru o deplasare în siguranţă în mediu urban, în mediu populat, nu are niciun fel de protecţie. Începem cu „doamne fereşte", e o singură prelată, iar elementele de muniţie sunt din vremea războiului, concepute pentru distrugerea forţei vii".
Exact prin mediu populat a trecut astăzi maşina când a plecat în misiune. A traversat oraşul, după care a străbătut mai multe sate până în poligon.
În spate, în remorcă se aflau peste 20 de proiectile care au fost detonate cu ajutorul a 11 kilograme de trotil.
Maşina a ajuns în România în anul 1994, donaţie de la statul german. Acolo a fost folosită tot pentru situaţii de urgenţă, dar când a atins 75.000 de kilometri a fost scoasă din uz de nemţi. Dar pentru români era perfectă atunci. Acum kilometrajul a fost dat peste cap, el indicând tot 75.000 de kilometri.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Luigi David