Maşini multe şi locuri de parcare puţine. Cu asta se confruntă şoferii gălăţeni. Iar pe lângă asta, multe locuri de parcare sunt ocupate de maşini abandonate.
Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „Într-o singură parcare am găsit trei maşini abandonate care ocupă locul altor autoturisme. Astfel, şoferii sunt nevoiţi să-şi lase maşinile pe unde apucă."
„Acum cu amenzile care sunt nu ne permitem să parcăm pe unde apucăm dar suntem obligaţi" spune un gălăţean.
„Greu găseşti un loc de parcare. Sunt multe maşini vechi lăsate prin parcări şi noi nu avem loc" explică alt localnic.
„E plin Galaţiul de ele. Maşini abandonate, maşini care cu anii stau acolo şi nu le bagă nimeni în seamă. E destul de greu să vii să parchezi. Seara nu mai zic. Sunt unii care îşi lasă maşinile de-a curmezişul" povesteşte alt conducător auto.
În fiecare an, Primăria derulează campanii de strângere a rablelor de pe străzile oraşului. Cu toate acestea, pe domeniul public mai zac zeci de astfel de maşini.
Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: „În 2014 am identificat pe domeniul public un număr de aprximativ 150 de autovehicule abandonate. Acestea au fost ridicate de pe domeniul public."
La această campanie participă şi Poliţia Locală din Galaţi care trebuie să identifice toate maşinile de acest gen din oraş.
Aurelia Bogatu, purtător de cuvânt Poliţia Locală Galaţi: „Într-o primă fază notificăm proprietarii, după care intervine o somaţie, iar în ultimul caz dacă respectivul autoturism nu este ridicat de pe domeniul public atunci aplicăm sancţiuni."
Iar sancţiunile nu sunt deloc mici: între 1.000 şi 2.000 de lei. Proprietarii maşinilor ridicate care vor să reintre în posesia lor trebuie să facă o cerere la Primărie, să facă dovada că sunt proprietarii şi că au plătit taxele şi impozitele pentru autoturismele respective. Şi nu doar atât.
Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: „Vor plăti o taxă de 330 de lei pentru fiecare automobil pe care îl revendică, reprezentând contravaloarea operaţiunii de ridicare şi transport şi câte 10 lei pe zi pentru fiecare zi în care maşina a stat în depozitul nostru."
Pentru revedicarea maşinilor proprietarii au la dispoziţie 30 de zile. După această perioadă, autoturismele intră în proprietatea municipiului, iar banii obţinuţi prin valorificarea lor intră la bugetul local.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Bogdan Cazacu