Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza" din Galaţi funcţionează şi astăzi cu un grup sanitar situat în curte. Cei aproximativ 800 de elevi care învaţă aici, de la clasele primare şi până la cele de liceu, trebuie să iasă din vechea clădire în care învaţă şi să meargă la toaleta situată la câteva zeci de metri.
Diamanta Bulai - inspector şcolar general adjunct: "În acest moment, la Colegiul Alexandru Ioan Cuza toaletele pentru elevi sunt în exteriorul clădirii. Nu este o distanţă foarte mare de parcurs, dar trebuie să ieşi în curtea colegiului ca să poţi merge la toaletă. Toaletele sunt corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, dar nu sunt încălzite".
Deşi Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza" este plasat fix în centrul oraşului, până acum nu a fost găsită o soluţie pentru rezolvarea situaţiei, asta şi pentru că edificiul în care liceul funcţionează este unul care a fost revendicat de vechii proprietari şi retrocedat.
Emanuela Turcu - purtător de cuvânt al Primăriei: "Acolo, unitatea de învăţământ îşi desfăşoară activitatea în chirie. Din această cauză noi nu putem investi acolo pentru reabilitarea colegiului".
Municipalitatea are în plan construirea unui campuns în care liceul să fie mutat.
Diamanta Bulai - inspector şcolar general adjunct: "S-a încercat şi există în continuare deschise negocieri de mutare a Colegiului într-un spaţiu al Universităţii Dunărea de Jos. Din păcate ele nu au putut fi finalizate în timp util astfel încât contractul de închiriere cu Colegiul Cuza a fost prelungit încă trei luni".
Conducerea unității de învățământ nu a dorit să comenteze această situație motivând că orice declarație ar putea crea un deserviciu de imagine școlii.
Colegiul Național "Alexandru Ioan Cuza" este una dintre școlile cu cea mai veche tradiție din oraș fiind înființată ca școală comercială în toamna anului 1864, chiar de către Alexandru Ioan Cuza. Edificiul a fost retrocedat, el aparținând în acest moment Comunității Evreiești din Galați.
Reporter: Tudor Neacșu
Operatori: Marian Munteanu / Ionuţ Mocanu