Şobolanii se plimbă nestingheriţi pe lângă băncile din parcul Cloşca de la Ultimul Leu.
„Nu am văzut aşa mari în altă parte. Nu e normal. Mai ales pentru copii" spune un părinte.
„Sincer, nu am crezut că pot fi într-un parc de copii astfel de animale" declară alt gălăţean.
„Şobolanii vin mai mult noaptea. Ziua când e gălăgie, mişcare multă, se feresc, dar urmele le lasă, bolile le lasă" spune un tătic.
dr. Valentin Boldea, reprezentant DSP Galaţi: „Şobolanii reprezintă vectori sau transmiţători a unor afecţiuni cu potenţial letal, cum ar fi leptospiroza sau trichineloza."
Autorităţile locale recunosc că zona reprezintă un pericol pentru cei care trec prin acest parc.
Ionuţ Pucheanu, director ECOSAL Galaţi: „Această acţiune de deratizare cel puţin în zona respectivă nu a mai fost făcută de ceva vreme. E o zonă ca un focar pentru Galaţi."
Abia după ce părinţii au făcut mai multe sesizări la Direcţia de Sănătate Publică, autorităţile au anunţat că vor interveni pentru neutralizarea şobolanilor din parc.
Galeriile săpate de rozătoare vor fi acoperite cu o substanţă specială. Întreaga acţiune va fi monitorizată de comisarii Gărzii de Mediu din Galaţi.
Marian Mocanu, comisar şef Garda de Mediu Galaţi: „După expirarea timpului de două săptămâni o să dispunem un control în zona respectivă. În cazul în care aceste măsuri nu vor fi realizate la termen, sancţiunile vor fi mult mai mari."
Amenzile în acest caz sunt cuprinse între 50 şi 100 de mii de lei. Până atunci, autorităţile îi sfătuiesc pe părinţi şi bunici să fie atenţi cu cei mici, astfel încât aceştia să nu fie tentaţi să pună mâna pe momeala pentru rozătoare.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Ionuţ Mocanu