Sergiu Onorfei este cel care a luat atitudine, sătul de indolenţa autorităţilor. S-a echipat cu saci ecologici, şi-a luat bicicleta şi s-a apucat de ecologizat zona. Face asta încă din anul 2009.
Sergiu Onorfei: "Măcar un lucru pot să fac, văd gunoaie le iau le strâng într-o pungă, mai ales că eu am serviciul aici la Combinat, vin, mă abat cu bicicleta, mai strâng două trei hârtii pe care le văd".
Iar în timpul acţiunii de ecologizare nu a strâns doar gunoaie.
"Aceste cioburi din vase din lut, vase vechi, aşa cred, nu pot să fiu sigur, de asta şi vreau să le duc la muzeul de istorie" spune Sergiu.
Tot în situl de la Barboşi a fost descoperit primul mormânt creştin din ţara noastră. În aceste condiţii, situl arheologic ar putea deveni și un obiectiv important pentru turismul ecumenic.
Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Deşi acest loc ar fi putut fi plin de turişti dornici să viziteze, de exemplu, aceste vestigii ale castrului roman, ridicat pe ruinele unei cetăţi geto dacice, totul este pustiu. Nu există nici măcar un indicator în zonă. Gunoaiele au fost acoperite de buruieni iar autorităţile, de peste 20 de ani, nu iau nicio măsură".
Iar lipsa de implicare a autorităţilor s-a văzut şi anul trecut. Atunci castrul roman de la Galaţi nu a fost introdus într-un proiect european ce presupunea realizarea, la nivel naţional, a unei harti a cetăților romane aflate pe cursul Dunării.
Din proiect au făcut parte nouă astfel de cetăţi, nu însă şi cea de la Galaţi.
Cristian Căldăraru, director Muzeul de Istorie: "Ajungând aici la Galaţi şi văzând gunoiul care era din grămezi foarte mari şi întinse pe tot arealul sitului i-au determinat pe cei care încercau să includă Galaţiul pe această hartă să dea un pas înapoi".
Mai multe instituţii abilitate, printre care Primăria, Direcția de Cultură şi Muzeul de Istorie au semnat în 2009 proiectul „S.O.S Salvați Tirighina".
Dorin Butunoiu, şef Agenţia Regională de Dezvoltare SE: "Ne-am întâlnit în cadrul Prefecturii mai multe instituţii în care am căutat şi am încercat să găsim soluţii pentru a finanţa reabilitarea acestui sit. Deocamdată suntem la stadiul de discuţii".
De atunci şi până astăzi, nu s-a reuşit nici măcar o împrejmuire a monumentului istoric sau semnalizarea lui. S-au făcut doar acţiuni sporadice de ecologizare a zonei.
Cătălin Negoiţă, director Direcţia de Cultură Galaţi: "Anul trecut am făcut o acţiune de ecologizare la care au participat voluntari de la mai multe asociaţii. Am strâns 16 maşini cu gunoi, a fost o imensitate de gunoi, vreo 160 de tone dacă nu mă înşel".
La finalul anului trecut, autorităţile au alocat 40.000 de lei pentru un studiul de fezabilitate de reabilitare a Castrului roman de la Barboşi.
Scopul este accesarea de fonduri europene pentru un proiect de anvergură în zonă. Acest lucru presupune însă o nouă aşteptare, de cel puţin trei ani.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu