Andrei Stan s-a îndrăgostit de cărţi la vârsta de 10 ani. Provenit dintr-o familie de învăţători el a găsit în podul casei bunicilor zeci de abecedare vechi pe care le-a luat ca să le poată răsfoi acasă.
Andrei Stan, învăţător: "Am simţit un anume, un anume fior şi un imbold pentru a le lua. Deci pot să spun că a fost un furt, un păcat. Nu ştiu dacă, acest păcat, la judecata de apoi va atârna foarte mult."
Şi-a dorit să devină preot, dar în final, la sfatul mamei, a urmat studiile liceului pedagogic. De 44 de ani este învăţător şi în toţi aceşti ani a strâns peste 200 de manuale şcolare.
Andrei Stan, învăţător: "M-am îmbolnăvit de conţinutul lor. Îmi place să le răsfoiesc, îmi place să le citesc, să le mângâi. Soţia mi le-a dat afară din casă, am reuşit să-mi fac nişte dulapuri şi să le bag într-o magazie şi uite acolo, singurel, doar cu cartea pe genunchi, sunt ca într-un basm."
Piesa de rezistenţă a colecţiei este abecedarul reeditat al lui Ion Creangă, din 1868.
În anul morţii lui Ion Creangă, în 1889, tirajul manualului a fost de 500.000, un record pentru aceea perioadă. Prin această colecţie, Andrei Stan a analizat şi evoluţia învăţământului românesc.
Andrei Stan îşi doreşte să scrie o istorie a manualelor şcolare atunci când va ieşi la pensie.
reporter: Georgiana Ciurea
operator: Luigi David