Din septembrie 2014 şi până în martie anul acesta, deţinuţii care aveau la dispoziţie telefoane mobile în penitenciar, au sunat sute de persoane.
Dintre acestea, 16 au căzut în plasa lor. Sub falsa identitate de procuror sau avocat cereau victimelor diferite sume de bani. Astfel au reuşit să strângă o avere.
Lia Istrate - procuror: "Avem un prejudiciu foarte mare. 188.850 de lei, 20.610 euro şi de 13.100 de dolari. Faptele, aşa cum vă spuneau au fost puse la cale de cei doi deţinuţi din penitenciarul Galaţi. Aceştia se foloseau de alte persoane de legătură care se prezentau la adresele victimelor".
Una dintre persoanele de legătură a fost reţinută de poliţişti, în urmă cu două săptămâni, pentru aceleaşi infracţiuni, dar a fost eliberat de judecători.
Acum se afla sub control judiciar. Cu toate astea, în luna martie a continuat să participe la înşelăciuni. El avea rolul de a colecta banii de la părţile vătămate.
De data aceasta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă până acum, victimele erau persoane în vârstă, acum printre ele se numără şi doi copii de 12 şi 14 ani.
Lia Istrate - procuror: "Partea vătămată de 14 ani, bani şi bijuterii în valoare de o mie o sută de lei, iar celălalt de 12 ani, acesta a dus 1.600 de euro şi bijuterii de aur".
În ultima perioadă numărul acestor infracţiuni săvârşite prin metoda accidentul a crescut. Şi de fiecare dată, ele sunt regizate şi puse la cale din interiorul penitenciarului.
Lia Istrate - procuror: "Aceşti inculpaţi nu se opresc, nu se opresc din săvârşirea de infracţiuni în aceeaşi modalitate. Îngrijorător este faptul că nici cetăţenii, locuitorii oraşului, nu au înţeles această situaţie de a nu mai cădea atât de uşor în plasa unor asemenea infractori".
11 persoane au fost reţinute de procurori, iar 6 dintre acestea au fost arestate preventiv. Restul se află sub control judiciar.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc