„Fără apă şi în frig ajungem la genocid" sau „Spune stop întoarcerii în Evul Mediu" sunt doar câteva dintre mesajele transmise de sutele de gălăţeni care au ieşit în stradă.
De şase săptămâni peste 150.000 de gălăţeni nu au apă caldă şi căldură. Asta după ce autorităţile au sistat aceste utilităţi din cauza datoriilor pe care societatea care furniza agent termic le avea către Romgaz. O datorie în valoare de peste 50 de milioane de lei.
Romică Gârneaţă, preşedinte Cartel Alfa Galaţi: „Trebuie neapărat intervenţia Guvernului şi a Ministerului Energiei. Este clar că nu vom avea apă caldă la iarnă şi nici căldură la iarnă."
Cei mai mulţi dintre gălăţenii prezenţi la protest sunt dintre cei care suferă din cauza datornicilor, chiar dacă ei sunt cu plăţile la zi.
„În scara în care stau eu nu este nicio datorie. Mai rău ca în perioada în care am zis că am trăit foarte rău. Mai rău" spune supărat un gălăţean.
„Copiii noştri se spală la lighean. Suntem într-o situaţie disperată" se plânge alt localnic.
„Nimeni nu are acum 100 de milioane ca să monteze o centrală că aşa vrea Marius Stan sau Consiliul Local. Încălzeşte o oală de apă şi şi-o toarnă în cap. Ce poate să facă? Nu se poate aşa ceva" declară alt protestatant.
Alte 7.000 gălăţeni nu au nici apă rece la robinete. 24 de asociaţii au fost sistate din cauza unei datorii de aproape opt milioane de lei.
„Ne ducem prin alte cartiere. Cerem de la prieteni cu bidonul în mână. Închipuiţi-vă o familie cu doi-trei copii cum se descurcă" explică un manifestant.
Gălăţenii au mers în marş până în faţa Primăriei unde au sperat ca autorităţile să iasă şi să le dea explicaţii. După cum era de aşteptat, însă, nimeni nu a avut curajul să dea ochii cu gălăţenii supăraţi.
„Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie" au scandat gălăţenii.
Romică Gârneaţă, preşedinte Cartel Alfa Galaţi: „Nu avem niciun răspuns până acum. Aşteptăm o întâlnire la Ministerul Energiei să vedem când se concretizează."
Cum problemele din Galaţi par să nu aibă o rezolvare imediată, gălăţenii ameninţă şi cu alte proteste. Asta până când lucrurile vor intra pe un făgaş normal.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Marian Munteanu