O fundație intenționează să construiască primul spital independent pentru copii din țară, fără sprijinul statului.
Suma necesară este 80 de milioane de lei, iar organizatorii speră să strângă aceşti bani în trei ani. Pentru susţinerea proiectului, sute de gălăţeni au participat la un cros.
„Sperăm că vom duce această alergare până la capăt de dragul copiilor. Putem să alergăm pentru o cauză nobilă. Haideţi să-i dăm drumul la alergare" i-a îndemnat pe concurenţi organizatorii.
10 kilometri. Atât au alergat cei peste 300 de gălăţeni care au dorit să contribuie la construirea spitalului. Ei s-au înscris în competiţie după ce au donat cel puţin un leu.
Toţi au dus cursa la bun sfârşit, indiferent dacă au alergat sau au mers pe role sau biciclete.
„Gândindu-mă la copii mi-a dat mai multă putere" spune un participant.
„Eu nu alerg de obicei, dar nu mi s-a părut obositor. Pentru copii orice sacrificiu este plăcut" declară alt participant.
La eveniment au participat foarte mulţi copii, care au reuşit să parcurgă şi trei sferturi din traseu.
„Am reuşit să fac nouă ture. Suntem toţi copii şi ar trebui să ne ajutăm unii pe alţii" spune un copil.
„Eu sper să se construiască acel spital pentru copii" declară alt copil.
Acest centru medical va fi deţinut de o fundaţie din Bucureşti, care doreşte să-l construiască fără ajutorul statului. Doar din donaţii, sponsorizări sau fonduri europene.
Cristi Onofrei, organizator: „Foarte mulţi copii cu nevoi speciale sunt nevoiţi să meargă în străinătate pentru a-şi trata bolile."
Suma necesară pentru acesta este de 80 de milioane de lei, iar organizatorii vor să strângă aceşti bani în trei ani. Asta înseamnă un leu o dată la nouă luni din partea fiecărui român.
Lucian Pleşa, participant: „Am furat startul. Nu am dat doar un leu. Nu contează suma, contează gestul. M-aş bucura să fim cât mai mulţi la treaba asta."
Acţiuni de acest gen vor fi organizate periodic. După evenimentul la Galaţi s-au strâns aproape 4.500 de lei.
Cristi Onofrei, organizator: „Acest eveniment va fi lunar şi se va repeta până când se vor strânge banii pentru construirea acestui spital."
Spitalul va avea 50 de paturi, două săli de operaţie complet echipate, secţie de radioterapie şi secţie de transplant medular. Pentru această cauză au alergat simultan şi români din Ploieşti, Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Gelu Mormoloc