Închisă în toamna anului trecut de Direcţia de Sănăte Publică deoarece nu oferea condiţii minime de igienă, singura plajă publică din Galaţi pare desprinsă dintr-un film horror: mormane de gunoi şi peturi, buruieni în loc de nisip, bazine şi duşuri dezafecate, toalete insalubre.
Autorităţile au anunţat la începutul verii că vor transforma locul de agrement într-un aqualand modern, însă gălăţenii s-au ales doar cu promisiuni.
"Facem plajă numai printre peturi, mizerie, boscheţi.. Măcar dacă nu dau drumul la duşuri şi piscină, măcar puţină curăţenie, două, trei pubele. E jale ce e aici" spune un localnic.
Plaja Dunărea are şanse minime să fie redeschisă în această vară. Licitaţia pentru concesionarea pe o perioadă de 49 de ani a locului de agrement va avea loc abia la începtul lunii august.
Astfel, în cel mai fericit scenariu şi dacă nu există contestaţii, lucrările de modernizare vor începe abia la sfârşitul lunii august. Cu toate acestea, primarul Galaţiului le mai vinde oamenilor o iluzie.
Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Cred că mai există şanse să prindem o bucăţică de vară pentru că cei care câştigă procedura, se obligă singur să investească cât mai repede pentru a putea să mai încaseze ceva în sezonul în curs".
Revoltaţi de starea în care arată plaja sunt şi soţii Sevastre. Ambii suferă de reumatism şi pentru că nu au posibilitatea de a parcurge, zilnic, 20 de kilomertri până la Lacul Sărat sunt nevoiţi să vină să facă plajă printre gunoaie şi buruieni.
Lucian Sevastre: "Avem reumatism şi este benefic soarele, vitamina D. Am fost la Lacul Sărat, dar este departe pentru noi şi ne csotă bani".
Tinca Sevastre: "Galaţiul cu Dunărea lângă noi şi nu avem o plajă amenajată. Nu e posibil aşa ceva".
Gălăţenii şi-au luat gândul de la bazine şi duşuri şi cer Primăriei măcar să igienizeze plaja.
"Neîngrijit, multe bălării, deşi Primăria ar trebui să se ocupe de asta pentru că până la urmă aici înainte venea multă lume şi era un loc destul de ok în Galaţi" spune un gălăţean.
Singurul loc de agrement public pe care îl mai au la dispoziţie gălăţenii se află la 15 kilometri de oraş, în pădurea Gârboavele. Aici se găsesc grătare, mese, bănci, însă nu există niciun spaţiu amenajat pentru a face baie şi a înota.
reporter: Cornelia Mazilu
operator: Gelu Mormoloc