Gala din amfiteatrul Liceului de Arte ''Dimitrie Cuclin'' a debutat cu sunetul clopoţelului care le-a stârnit nostalgie celor 26 de profesoril octogenari prezenţi la eveniment. Aceştia au fost premiaţi pentru anii dedicaţi educării copiilor.
Cornelia Mateiţă - organizator: "Ne propunem să readucem în atenţie dascălul şcolii. Să ştim cu toţii că a fi profesor, învăţător nu este doar o meserie, este o artă, să învăţăm unii de la alţii şi să învăţăm să ne respectăm dascălii".
Anii s-au aşternut frumos peste chipul profesoarei Marivona Răduţ şi spune că acest lucru se datorează, în principal, timpului petrecut printre copii. Mai bine de 35 de ani i-a învăţat pe elevii de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri cum să se exprime corect în limba română şi le-a insuflat dragostea pentru literatură.
Marivona Răduţ - fost profesor de limba română: "Secretul în meseria de dascăl este să munceşti continuu. Munceşti mai mult acasă decât la şcoală pentru că trebuie să-ţi pregăteşti materialele, mai ales când predai la liceu".
Nu-şi mai aminteşte numărul generaţiilor de copii care i-au trecut prin mână, însă îşi aminteşte că relaţia elev-dascăl se baza în primul rând pe respect reciproc.
Marivona Răduţ - fost profesor de limba română: "Elevii erau foarte disciplinaţi, respectau profesorii şi profesorii respectau elevii. O elevă mi-a spus: doamnă, eu am spus exact ce aţi predat dumneavoastră, de ce mi-aţi pus nota opt? Pentru că colegul tău a spus mai mult decât mine şi de aste lui i-am pus 10".
Gheorghe Tutulan a stat 41 de ani în spatele catedrei de matematică şi a pus piatra de temelie în construirea carierelor a numeroase generaţii de elevi cu a căror rezultate se mândreşte. A ştiut să-i facă pe elevi să iubească ecuaţiile şi problemele, tocmai de aceea nu a fost un profesor exigent.
Gheorghe Tutulan - fost profesor de matematică: "Să fie recrutaţi în învăţământul superior din universităţile străine, iar astăzi sunt profesori universitari, ingineri, medici în diverse universităţi din America, Canada, Franţa, Anglia. Elevi din Galaţi. Nu am fost omul care să mă impun să las corigenţi, repetenţi, aşa ceva nu, dimpotrivă, i-am ajutat în momentele critice".
După festivitatea de premiere elevii de la Liceul de Arte au prezentat un moment artistic.
Camelia Dima - inspector management ISJ Galaţi: "Le exprimăm recunoştinţa, respectul, dragostea şi ne dorim să ajungem şi noi ca dânşii peste 50-60 de ani la fel de lucizi, la fel de frumoşi".
Gala Magister este un eveniment care îi reuneşte bianual pe profesorii octogenari.
Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Ionuţ Mocanu