Fermierul Gavrilă Tuchiluş a investit 50 mii de euro în ventilatoare, iar acum vacile sunt liniştite şi nu suferă de căldură.
Gavrilă Tuchiluş, fermier: "Asta înseamnă instalaţie pentru fiecare grajd, programat şi lucrează singur în momentul în care temperatura se ridică la 23 de grade, el intră automat pentru a asigura microclimatul la vaci".
Investiţia aduce văcuţelor confort sporit, iar producţia de lapte scade foarte puţin în zilele caniculare şi ferma este cu mult mai productivă.
Ganea Gabriela, inginer zootehnist: "Înainte de ventilator aveam o medie de 28 de litri pe zi, acum avem o medie de 34 de litri pe zi. Dar am avut, acum două săptămâni, şi 35,5 litri, înainte de a începe căldurile acestea catastrofale".
Ventilatoarele se declanşează automat, generând în grajduri o briză cu efect răcoritor.
"Toată ziua funcţionează ventilatoarele ca animalul să aibă condiţii optime pentru furajare, să prevenim în felul acesta canicula" a spus zootehnistul fermei.
Viţeii nou născuţi nu au voie să stea în bătaia ventilatoarelor. Ei stau într-o zona umbroasă cu ţarcuri ventilate natural.
"Un termometru care indică temperatura de 26 de grade este numai bună pentru viţei" a mai spus zootehnistul fermei.
De cealaltă parte, văcuţele din gospodăriile ţăranilor au un singur mod de a se răcori.....la umbra unui copac.
Dumitraşcu Costache, ţăran comuna Cudalbi: "Suferă animale din cauza căldurii, secetei mari, nu sunt ploi şi scade producţia de lapte la animale".
Temperatura ideală pentru vacile de lapte este de la 0 grade Celsius la 18 grade Celsius.
În momentul în care temperatura trece de 27 grade Celsius, scade consumul de hrană şi implicit producţia de lapte.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Florin Gâlcanu
Editor web: Dana Costache