La liceul Pedagogic din Galaţi sunt 150 de elevi cazaţi în internat. Sunt zile în care înainte să se spele apelează la bunăvoinţa bucătăreselor de la cantină care le încălzesc apă la aragaz. În rest, fiecare se descurcă cum poate.
"Avem un vas şi încălzim cu un fierbător electric sau sunt acele căni electrice şi le folosim pe acelea pentru că nu avem altceva aici" spuen o elevă.
"De fiecare dată când vrem să ne spălăm aducem apă de la chiuvetă cu sticla de 5 litri. Punem în tigaie cu fierbătorul şi ne descurcăm cum putem" povesteşte altă tânără.
Medicii atrag atenţia că problema este mult mai gravă decât pare.
dr. Valentin Boldea, medic de familie: "Spălatul cu apă rece poate provoca afecţiuni respiratorii culminând cu bronho-pneumonii. Hepatita de tip A care mai este cunoscută şi ca boala mâinilor murdare poate să apară în colectivităţi tocmai pentru că nu este apă caldă. Faptul că lipseşte apa caldă din cantinele unor unităţi şcolare poate duce la suspendarea autorizaţiei sanitare".
Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Singura soluţie viabilă este centrala termică. Având în vedere că este o procedură destul de îndelungată, cel mai probabil atunci când copiii se vor întoarce din vacanţa de vară se va rezolva şi problema cu apa caldă".
De mai bine de o lună, municipiul Galaţi nu mai are apă caldă. Din cele opt unităţi şcolare care au şi internate, doar trei au centrale proprii, restul fiind racordate la sistemul centralizat.
La nivelul municipiului sunt cazaţi în cămine şcolare aproape 900 de elevi.
reporter: Mihaela Brazdeş
operatori: Gelu Mormoloc, Bogdan Cazacu