Bine camuflaţi şi gata de luptă, militarii britanici se pregătesc să pornească focul împotriva inamicului.
Câteva tancuri şi o trupă de infanterişti îi atacă de pe partea cealaltă a dealului.
Tensiunea creşte de la un moment la altul, când soldaţii primesc ordin să tragă.
Luptele se întind pe durata a jumătate de oră, timp în care militarii reuşesc să distrugă trei dintre tancurile inamice. Sute de cartuşe au zburat din ţevile armelor. Dar, un tanc a rămas totuşi pe poziţii.
maior Jon Ayre - comandantul companiei armatei britanice: "Ultimul vehicul inamic este acum interceptat de armată, care este rezerva mea, pe care am scos-o în faţă. Asta permite infanteriei româneşti să intervină, să ofere poziţia letală. Odată ce ultimul lor tanc este distrus, noi o să ne retragem în punctul stabilit şi ne vom muta către următoarea poziţie".
În final, scopul acţiunii este atins.
La câţiva kilometri de acest loc, trupele mixte de români şi americani duc alte lupte cu inamicii. Atunci când cei din prima linie nu au mai putut ataca adversarul, americanii au cerut sprijin cu foc. Această operaţiune se numeşte „Call for fire". Este un tip de exerciţiu la care s-a lucrat intens pentru a putea fi pus la punct.
cpt. Richard Busch - puşcaş marin: "Cea mai dificilă parte e să identificăm acele chei, diferenţele dintre „call for fire" din amebele părţi şi să încercăm să-i integrăm într-un singur „call for fire".
Exerciţiile militare dintre cele trei forţe NATO au început luni şi se vor derula pe parcursul a două săptămâni.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc
Editor web: Dana Costache