Drogurile, o veşnică problemă

Data publicării:
drog

În luna ianuarie, la unităţile de primiri urgenţe din Galaţi s-au prezentat 83 de tineri cu probleme de sănătate în urma consumului de droguri. De atunci şi până în prezent numărul acestor pacienţi a scăzut.

Angela Ene - director Agenţia Antidrog Galaţi: "Când afirm acest lucru iau de referinţă numărul de intrări pe unitatea de primiri urgenţe la Spitalul Judeţean „Sf. Andrei" şi la spitalul de pediatrie „Sf. Iona" din Galaţi".

Cu toate astea, cifrele sunt cel puţin alarmante în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

dr. Valentin Boldea - DSP Galaţi: "Am constatat că în luna ianuarie am avut un număr aproximativ egal cu totalul numărului de prezentări în tot anul 2014. Deci într-o lună s-a prezentat un număr aproape similar cu 2014, când erau aproape 100 de prezentări tot anul. În luna ianuarie am totalizat 83 de prezentări la unităţile de primire urgenţe".

Este vorba doar despre cei care au ajuns la spital după ce li s-a făcut rău în urma consumului de droguri.

Iar mulţi dintre consumatori refuză să se ducă la spital când au probleme. Este şi cazul lui Ionuţ, pe numele său fictiv, care a fumat etnobotanice timp de şase ani.

Ionuţ - fost consumator: "Mi-a fost rău, dar de fiecare dată am preferat să evit spitalul. Adică întâlnirea cu medicii, cu astea, nu cred că mi-ar fi făcut decât mai rău, să mă inducă într-o stare de panică mai accentuată, şi...ştiam că o să-mi revin, ştiam că nu a murit nimeni din cauza asta. Doar nu eram eu ăla".

Dependenţa în cazul lui a atins cote alarmante.

Ionuţ - fost consumator: "Fumam şi noaptea chiar. Adică mă trezeam din somn odată la o oră, două ore să fumez. Să pot să mă culc la loc. Simţea nevoia organismul, şi nu mai puteam să adorm la loc, deloc, dacă nu fumam".

Cât despre numărul total al consumatorilor....

Angela Ene - director Agenţia Antidrog Galaţi: "Nu avem o evidenţă clară a numărului de consumatori în judeţul Galaţi pentru că prevalează consumul ocazional. Asta înseamnă că tânărul, la sfârşit de săptămână consumă. Există posibilitatea ca el să mai consume peste două sau trei săptămâni sau poate luna următoare. Prevalând consumul ocazional nu putem da o cifră exactă a consumatorilor".

Acum Agenţia Naţională Antidrog a lansat un nou proiect de prevenţie şi conştientizare în ceea ce priveşte consumul de droguri. Proiectul valorează două milioane şi jumătate de euro.

Angela Ene - director Agenţia Atidrog Galaţi: "Noi ne dorim ca prin aceste proiecte să prevenim consumul de droguri sau să-l limităm măcar. Deci consumul de substanţe interzise".

Cu toate astea, autorităţile recunosc faptul că nu poate fi combătut fenomenul consumului de droguri.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri