Un sistem de telemedicină va fi implementat anul acesta în judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea.
Valentin Boldea, responsabil proiect DSP Galaţi: "Din banii proiectului vor fi achiziţionate analizoare de biochimie, electrocardiografe, spirometre şi ecografe care vor fi date în comodat medicilor de familie din mediul rural".
Cu ajutorul acestei aparaturi, medicul de familie va efectua investigaţiile clinice necesare, iar rezultatele obţinute vor fi trimise către spitalele judeţene din cele trei judeţe.
Medicii de specialitate vor interpreta aceste date şi pune diagnostice, fără ca pacientul să mai fie nevoit să vină pentru analize la Galaţi.
Însă, pentru medicii de familie din Delta Dunării, conexiunea bună la internet este condiţia obligatorie pentru ca programul să funcţioneze.
Dumitru Mărăşescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie Galaţi: "Sunt zone şi acum neacoperite de internet, asta este marea problemă. Spunea această doamnă: domnule, eu ca să dau un telefon mă urc într-un copac sau nu ştiu pe ce stâlp, la ce altitudine, ca să pot să vorbesc la telefon. Nu se poate".
O parte importantă din program este reprezentantă şi de cei 500 de medici specialişti. Pentru ei lipsa timpului este principalul obstacol care ar putea împiedica aceste consultaţii virtuale.
Paul Ichim, medic chirurg: "Ca timp. Nu am timp. Şi o să vă spun. Nu este o treabă de răutate sau de rea voinţă. Numărul specialiştilor aflaţi în judeţele din ţară este în continuă scădere. Adresabilitatea este infernală".
Dacă se reuşeşte implementarea lui, sistemul informatic ar putea salva vieţi. Cel puţin în cazul bolilor cardiologice, acolo unde adresabilitatea către specialişti vine în special din mediul rural.
Lucica Grigorică, medic cardiolog: "Transmiterea de la distanţă a unei electrocardiograme mi se pare însă utilă. O electrocardiogramă poate fi făcută foarte bine atât de o asistentă medicală, cât şi de un medic. Şi atunci, un ochi de cardiolog poate pune un diagnostic mult mai avizat. Cred că aici se pot salva vieţi".
Pentru pacienţii din mediul rural, astfel de consultaţii virtuale ar fi de mare ajutor. Ele i-ar scuti de cheltuieli pe care de multe ori nici nu şi le mai permit.
"Nu mai mergem la Galaţi, trebuie să mergem din 3 în 3 luni sau din 6 în 6 luni. Nu avem bani, nu avem cu ce să ne ducem" spune o pacientă.
"Pentru inimă, pentru diabet, am astm. De toate. E departe, e drumul greu, n-am maşină, n-am. Cu banii mei e cam greu", declară o altă săteancă.
Programul ar trebui să devină funcţional în noiembrie 2015.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Gelu Mormoloc