La doar două sute de metri de şcoală, pe situl arheologic de la Negrileşti se lucrează de două luni fără oprire. Iar rezultatele nu au întârziat să apară.
Costel Ilie - arheolog Muzeul de Istorie Galaţi: "În campania din acest an am descoperit încă un nivel de locuinţă neolitică, una din epoca bronzului, una din secolul IV, precum şi un cuptor de olar, pentru produs ceramică, la care suntem în curs de dezvelire a cestui complex."
Dacă locuinţele au fost afectate de trecerea timpului, cuptorul este aproape intact.
pr. dr. Ovidiu Cotoi - lector Facultatea de Istorie: "Ni se oferă informaţii cu privire la felul în care locuiau, diferitele populaţii din diferite epoci istorice, felul cum exploatau spaţiul acesta. De asemenea, ni se oferă informaţii importante despre nivelul tehnologic. Iată aici avem o instalaţie de ardere, o instalaţie pirotehnică."
Adrian Obreja - reporter Digi24: "Munca arheologilor nu se opreşte aici, deşi a fost scos aproape în întregime la suprafaţă. Urmează o altă etapă, extrem de dificilă. Se va încerca ridicarea lui şi transportarea la Muzeul de Istorie din Galaţi, pentru a fi expus publicului."
Câţiva studenţi de la Facultatea de Istorie din Galaţi au fost părtaşi la această descoperire. Cu şpaclul şi pensula în mână, tinerii au contribuit la dezgroparea cuptorului sub atenta supraveghere a profesorului lor.
Alexandru Andrei - student anul I Facultatea de Istorie: "Când scoţi un schelet, o locuinţă sau cum a fost acolo cuptorul este cu totul şi cu totul special. Adică săpam aşa şi vedeam cum iese aşa la suprafaţă. E ... te face să treci peste orice condiţie, căldură."
În zonă, au fost descoperite şi scheletele unor animale de talie mare. Echipa de arheologi va mai rămâne în situl de la Negrileşti încă o săptămână.
Dacă nu se poate face transportarea cuptorului la muzeu, va fi dezmembrat şi expus pe bucăţi.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc
Editor web: Dana Costache