Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "La Galaţi, Dunărea măsoară 93 de centimetri, în scădere cu un centimetru faţă de ziua precedentă. Specialiştii avertizează însă că în perioada următoare cota Dunării va ajunge la 79 de centrimetri şi va atinge nivelul minim de vară înregistrat în anul 2007."
Dorian Dumitru, director adjunct AFDJ Galaţi: "Debitul la intrare la noi în ţară este de 2600 mc-sec, cu prognoza dată INH cu scădere până la 2400, faţă de un debit multianual de 4300mc-sec, deci e sub 50%, o să ajungă sub debitul 50% multianual."
Cei mai afectaţi de acest fenomen sunt transportatorii fluviali. Costurile lor au crescut cu 35 - 40 la sută.
Emil Alexandru Işan, inginer Navrom: "La ora actuală se lucrează cu 60% din capacitatea de transport. Toate manevrele acestea pe care se fac de desfacere a unui convoi de transport, de refacere a lui, de esuari, de dezesuari înseamna costuri suplimentare ceea ce ne afecteaza foarte mult."
Dacă pe sectorul românesc navele circulă foarte greu, în punctele critice administrate de bulgari, multe dintre ele staţionează.
Emil Alexandru Işan, inginer Navrom: "La punctul critic, Liuta, în momentul actual sunt blocate 17 nave cu semnal AIS iar fiecare navă are în compunerea convoiului una, doua, patru sau opt unităţi."
La Galaţi, bacurile circulă pe o rută ocolitoare.
Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Bacurile circulă şi în acest moment la program normal, din 30 în 30 de minute, însă ele ocolesc 400 de metri. De vină pentru acest lucru este insula care a apărut pe Dunăre, după ce nivelul fluviului a scăzut foarte mult."
Este vorba despre o insulă formată din aluviunile transportate de Dunăre, care iese la suprafaţă când nivelul fluviului este foarte mic. Pentru gălăţenii trecuţi de prima tinereţe, fenomenul le aduce aminte că insula din mijlocul Dunării era vizibilă şi acum 45 de ani.
"Mai mare era, că făceam plajă pe ea, erau pădurice pe ea. În ce an? Asta în '68, '72" a spus un gălăţean.
Pescarii se plâng că nivelul mic al Dunării le-a diminuat considerabil captura. Chiar şi ei sunt miraţi de cât de mult au scăzut cotele fluviului.
"Uitaţi ce peşte am prins, obleţi. Atât. Atât. Am şi permis. Ăsta e peştele. Înainte, când era mai mare reuşeaţi să prindeţi ceva? Da, acum câţiva ani când era mai mare am prins şi anghilă" a spus un pescar.
În ultimii 20 de ani, cel mai scăzut nivel al Dunării a fost înregistrat în 2003, când fluviul măsura 37 de centrimetri.
reporter: Georgiana Ciurea
operator: Ionuţ Mocanu