La Galaţi, Muzeul de Artă Vizuală s-a alăturat instituţiilor culturale din toată ţara care au apelat la o formă inedită de protest. Au acoperit cu o pânză neagră una dintre lucrările de artă expuse.
Simona Biriş, purtător de cuvânt Muzeul de Artă Vizuală Galaţi: "Am ales această variantă de protest pentru că ne solidarizăm cu ceilalţi colegi din ţară care au rămas fără spaţii, care au rămas fără colecţii, care aşa ca şi noi, au spaţii mult mai mici, şi noi suntem printre cei păţiţi, din sediul pe care îl aveam suntem în acest spaţiu impropriu pentru un muzeu de artă".
Mai exact, muzeul îşi desfăşoară activitatea, de peste un an de zile, la parterul unui bloc, în piaţa centrală din oraş. Un spaţiu de coşmar pentru muzeografii instituţiei.
Gheorghe Miron, muzeograf: "Ştiţi cum e la bloc, îţi mai bate vecinul în ţeavă, îţi mai curge apă de sus. E bine, e frumos. Nu e, nu e. Îmi este ruşine când mă întreagă cineva unde este Muzeul de Artă? În piaţă. Măi când aude cineva mă întreabă - cum în piaţă? Exact în piaţă este!"
Şi pentru gălăţeni este neplăcut să viziteze un muzeu aflat la parterul unui bloc.
"E trist că un muzeu de artă este într-un bloc, în loc să aibă un sediu generos şi corect pentru un muzeu de artă" spune un localnic.
"Este absolut nepractic. În general muzeele trebuie să aibă nişte spaţii foarte inalte, să fie loc pentru toţi vizitatorii, să nu dai coate în coate" explică alt vizitator.
Deși în 2012 și Muzeul de Istorie "Paul Păltânea" din Galați a avut aceeași soartă, acesta nu s-a alăturat instituțiilor de cultură din țară care au purtat doliu de Noaptea Muzeelor.
Cristian Căldăraru, director Muzeul de Istorie Galaţi: "Din fericire şi pentru noi, noi avem, chiar dacă am pierdut un spaţiu, avem unde să ne scoatem obiectele din depozite şi să le expunem spre vizitare".
În schimb, programul Casei Cuza Vodă a inclus un moment inedit - o întâlnire a vizitatorilor cu Alexandru Ioan Cuza şi soţia sa, Elena.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu