8,5 milioane de lei. Aceasta este datoria pe care o au de plătit cele 23 de asociaţii care nu mai primesc apă rece. Iar, la nivelul tuturor asociaţiilor din oraş datoriile sunt mult mai mari.
Aurel Condurache, director tehnic SC Apă Canal Galaţi: „La această oră, asociaţiile de locatari au un sold la noi care se ridică la valoarea de 19 milioane 184 de mii de lei."
Din 2012 până acum, reprezentanţii Apă Canal au încercat în diverse moduri să îşi recupereze datoriile de la populaţie. O soluţie a fost angajamentul de plată, soluţie la care doar unii gălăţeni au răspuns afirmativ.
Datoriile foarte mari către Apă Canal sunt cauzate şi de sărăcia în care trăiesc mulţi gălăţeni, unii doar cu ajutorul social.
Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi: „Acolo unde familiile cu venituri modeste care beneficiază de ajutor social, acestea să fie subvenţionate cu până la 100% cu ceea ce înseamnă plata utilităţilor."
Societatea Apă Canal a venit cu o soluţie pentru gălăţenii bun platnici. Branşarea individuală, contra cost.
Aurel Condurache, director tehnic SC Apă Canal Galaţi: „Acolo unde condiţiile tehnice permit să se poată efectua la limita de proprietate contorizare separată pentru locatarii bun platnici, în aşa fel încât să nu poată fi afectată populaţia care într-adevăr plăteşte."
Romică Gârneaţă, preşedinte Cartel Alfa Galaţi: „Am înţeles că este peste 10 milioane să mă branşez individual. Gândiţi-vă că în situaţia Galaţiului, omul trebuie să îşi ia un boiler că nu are apă caldă sau dacă are bani îşi ia centrală. Dacă ne mai şi branşăm individual, ştiţi prea bine că 75% din salariu se duce pe alimente şi pe utilităţi."
Aproape 7.000 de familii nu primesc apă rece de la începutul lunii martie.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator. Bogdan Cazacu