Cutremurul de sâmbătă seara i-a lăsat pe găleţenii racordaţi la sistemul centralizat fără apă caldă şi căldură.
"Caloriferul este rece, rece. Imediat după cutremur s-a răcit încet, încet" a spus un gălăţean.
Ion Nechifor locuieşte în Micro 20. Imediat după producerea seismului caloriferele s-au răcit, iar la robinete nu a mai curs apă caldă. Aceeaşi situaţie a fost şi în centrul oraşului.
Cătălina Ciubotaru, localnic: "Uitaţi nu curge apa caldă. Apă rece, de aseară, doar apă rece. Am spălat acum cu apă rece. Nu este apă caldă de aseară. Deloc, deloc. Căldură nu, apă nu".
Ion Nechifor, localnic: "După cutremur s-a oprit căldura, gata. Apa caldă la fel, din cauza cutremurului".
Gică Stoica - şef de bloc: "Au căzut sistemele. Am dat telefon la Apaterm şi mi s-a spus că suntem la un retur foarte mic din cauza unor avarii. Din cauza cutremurului".
Puterea cu care s-a zdruncinat pământul a afectat sistemele de producere a agentului termic. Reprezentanţii Electrocentrale s-au chinuit toată noaptea de sâmbătă să le repună în funcţiune. La o primă evaluare, pagubele se ridică la 300 de mii de lei.
Dorin Ciubotaru - director tehnic Electrocentrale: "Nefiind cazanul în funcţiune atunci, nici turbina n-a mai avut abur şi s-a oprit voit şi turbina numărul 5, care era în funcţiune aseară la ora 9 şi 14 minute. Manevrele de repunere în tensiune au început sâmbătă seara".
Probleme au fost şi în judeţ în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică.
Petrica Paţilea - purtător de cuvânt Prefectura Galaţi: "În timpul cutremurului a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică în 61 de localităţi din judeţul Galaţi, cu peste 71 de mii de consumatori".
Alimentarea cu energie electrică a fost reluată la câteva ore de la cutremur. În ceea ce priveşte apa caldă şi căldura, aceastea nu sunt furnizate nici în acest moment la parametri optimi.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu
Editor web: Dana Costache