Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a iniţiat un program pentru studenţii care, din diverse motive, nu pot participa la orele de sport.
Proiectul a demarat deja, iar pentru început studenţii participă la cursuri de şah sub îndrumarea unor instructori, urmând ca la sfârşitul semestrelor să fie notaţi pentru activitatea lor.
Cei de la universitatea de stat din Galaţi au avut însă surpriza ca primii care s-au înscris în program să fie studenţi care sunt apţi din punct de vedere fizic pentru orele de sport, dar care doresc să înveţe şah.
"N-am jucat. Cred că e a doua oară în viaţa mea când joc şah. Nu-i un joc pe care să poată să-l practice oricine. Şi, în general, copiii tind spre alte sporturi, alte ocupaţii, alte... nu se gândesc ei la şah" spune un student.
Profesorii care au iniţiat acest program susţin că introducerea şahului în programul tuturor facultăţilor va duce la eliminarea cazurilor în care studenţii aduc scutiri medicale sau găsesc scuze pentru a nu participa la cursurile de sport din orar.
Constantin Ploeşteanu - decan FEFS Galaţi: "Această activitate este destinată studenţilor care sunt scutiţi de efort fizic şi în opţiunea lor poate să rămână în continuare educaţia fizică ca mijloc de terapie".
Şi instructorii de şah care ajută studenţii să se iniţieze în taintele sportului minţii spun că această metodă poate fi una eficientă în cazul celor care nu vin la orele de sport.
Adrian Smărăndoiu - Preşedintele Asociaţiei Şah Club Galaţi: "Sunt foarte mulţi care într-adevăr sunt studenţi, nu numai de la educaţie fizică şi sport care am înţeles că sunt cu scutiri medicale de efort. Şi atunci cred că s-a găsit alternativa foarte clară de a face acest lucru".
Reprezentanţii Universităţii "Dunărea de Jos" spun că din cei aproximativ 6.000 de studenţi care fac cursuri de licenţă, aproximativ 200 au depus anul acesta scutiri medicale pentru a nu participa la orele de sport.
reporter: Tudor Neacşu
operator: Marian Munteanu