Culturile de grâu şi orz ale lui Teodor Purluca sunt disturse după aproape trei luni de secetă. Iar ultima ploaie căzută duminică seară a venit mult prea târziu. Fermierul are în total 475 de hectare de orz, grâu, porumb şi floarea soarelui.
Teodor Purluca, fermier: "De afectat ne-a afectat în primul rând la producţie. Producţia de orz o estimam în jur de 4 tone la hectar. Dar cred că undeva la 40% din producţia estimată o să o obţinem. Nu o să ne acoperim cheltuielile sub nicio formă".
Cheltuiala pentru un hectar de orz şi grâu s-a ridicat la 2.000 de lei. În aceste condiţii, Teodor Purluca se gândeşte că pentru viitorul an agricol va fi nevoit să facă un credit în bancă.
Şi la culturile de orzoaică seceta a lăsat urme. Agricultorii speră acum doar să-şi poată recupera investiţia iniţială.
Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Dacă în cazul culturilor de orz, orzoaică şi grâu ploile au venit mult prea târziu, nu acelaşi lucru se poate spune despre culturile de porumb şi floarea soarelui. Aici fermierii speră să obţină măcar o producţie de 50%, doar dacă ploile vor continua şi în următoarea perioadă. În caz contrar ei riscă daune totale".
La nivelul judeţului Galaţi, 35 de primării din totalul de 62 au trimis înştiinţări Direcţiei Agricole referitoare la pagubele produse culturilor agricole de seceta excesivă.
Dima Floricel, director Camera Agricolă: "Până la această oră sunt depuse cereri pentru 2.000 de solicitanţi, producători agricoli care consideră că sunt afectaţi de secetă. Toţi cer ca judeţul Galaţi să fie declarat zonă calamitată astfel încât să poată beneficia de un sprijin guvernamental".
Culturilor de grâu, orz şi porumb au fost afectate în proporţie de 70% iar cele de rapiţă şi legumele de câmp în proporţie de 80%.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Gelu Mormoloc