Stațiunea de Cercetare Viticolă din Târgu Bujor are nevoie în această perioadă de aproximativ 100 de oameni pentru munca la câmp.
Majoritatea zilierilor provin însă din localităţi aflate la zeci de kilometri distanţă. Primarul este foarte supărat pe localnici din cauză că aceștia refuză o astfel de muncă.
Dintre cei care săpau la vie niciunul nu era din Târgu Bujor. Provin din Pechea, Rediu, Cudalbi, localităţi aflate la 40, 50 de kilometri distanţă.
Miron Paraschiv - zilier: "Plecăm la 5 dimineaţă, dar ne treim mai înainte. Mai bem o cafea. Pe la 3, 4".
Sunt plătiţi cu 50, 60 de lei pe zi. Motiv pentru care sunt dispuşi să facă sacrificii.
Marin Mihai - zilier: "Este totuşi un efort, dar ţinând cont de situaţia care este, trebuie să câştigăm un ban".
Nu de aceeaşi părere sunt şi locuitorii din Târgu Bujor. Angajatorul este chiar la ei în localitate, dar interesul pentru muncă este extrem de scăzut.
Roxana Ionaşcu - şef fermă SCDVV Tg. Bujor: "Avem 10, 11 persoane pe zi din Tg. Bujor. Între 30 şi 40 de ani, patru cinci persoane. Restul după 70 de ani".
Asta se întâmplă în cursul săptămânii. Spre exemplu sâmbătă erau doar două femei din localitate la muncă. Le-am găsit în zona în care se plantau butaşi de viţă de vie.
"Nu vor să vină, au poate alte venituri sau din comoditate. Tineretul vrea bani mulţi...s-au învăţat cu puţin să stea acasă. Dacă se poate să le cadă din cer" spune una dintre femei.
Primarul este şi el supărat pe proprii localnici din cauză că nu vin la muncă. Preferă să primească ajutorul minim garantat. Aproape 250 de dosare sunt în plată acum.
Laurenţiu Gâdei - primar Tg. Bujor: "Paradoxul este că în loc să rămână banii, din muncă câştigaţi, în comunitatea noastră, să contribuie la dezvoltare, ei se duc spre alte comunităţi aflate la 40, 50 de kilometri".
Chiar şi pentru şedii Staţiunii de Cercetare Viticolă ar fi un câştig dacă forţa de muncă ar fi din localitate.
Alina Donici - director SCDVV Tg. Bujor: "Ne-am dori să avem forţă de muncă locală, ca să nu mai plătim suplimentar transportul pentru forţa de muncă".
La Staţiunea de Cercetare șui Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie, una dintre cele mai mari din ţară, este nevoie de forță de muncă aproape pe tot parcursul anului.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Ionuţ Mocanu