Sălile de clasă din şcoala comunei gălăţene Valea Mărului s-au transformat, pentru o zi, în cabinete medicale improvizate. Pe scaune de lemn, copii cu vârste între şase şi 14 ani au fost consultaţi stomatologic. Unii dintre ei chiar pentru prima dată.
"Am nouă ani şi nu am mai fost niciodată la dentis" spune un copil.
364 de copii din Valea Mărului şi din satele alătuare vor ajunge pe mâna studenţilor din ultimul an de la Medicină Dentară.
Vasilica Marin, studentă anul VI Medicină Dentară: "Am văzut că în oraşe se fac multe promoţii, multe astfel de activităţi de promovare şi ştiu sigur că la ţară nu s-au făcut. Iar acolo cred că posibilităţile de a realiza o igienă orală corectă cu produse pentru aşa ceva este mai greu de realizat".
Alina Docan, studentă anul VI Medicină Dentară: "Am fost neplăcut surprinsă să constat că unii copii au venit pentru prima dată la medicul stomatolog, sunt prezenţi la prima consultaţie şi au foarte multe probleme, au fost multe leziuni carioase de care nu ştiau sau nu le-au dat importanţă".
Elena Sârghe, directorul şcolii gimnaziale nr. 1: "La ţară nu ştiu un procent să vă spun, dar mulţi nu folosesc periuţa de dinţi, de aceea sunt multe probleme dentare. Avem un cabinet stomatologic în sat, dar consultaţiile fiind cu bani, adică plătite, nu-şi permite toată lumea un consult stomatologic".
"Mă spăl în fiecare zi, şi dimineaţa şi seara. Am carii, iar la stomatolog nu m-au dus părinţii până acum pentru că nu au avut timp" spune un copil.
Şi părinţii recunosc că nu au timp să acorde prea multă importanţă igienei orale.
"Noi cu munca, cu grijile. Nu stăm să vedem dacă se spală pe dinţi şi dimineaţa şi seara. Nu dăm importanţă, când ne dăm seama e prea târziu, rămânem fără dinţi" spune un sătean.
La finalul consultaţiei, cei mici au primit gratuit periuţe şi pastă de dinţi. Iar studenţii gălăţeni vor folosi rezultatele consultaţiilor într-un studiu despre incidenţa cariilor la populaţia din mediul rural.
Ultimele statistici arată că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari, iar 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi. 90% dintre acestea nu sunt tratate.
reporter: Georgiana Ciurea
operator: Ionuţ Mocanu