Deşi majoritatea vânătorilor sunt pasionaţi de perfecţiunea actului în sine, există persoane care o fac doar din plăcerea de a petrece o parte din timpul liber în mijlocul naturii.
În cea de-a doua categorie intră şi cei 17 participanţi la concursului naţional de tir vânătoresc, aflat acum la etapa regională.
Veniţi din cinci judeţe din estul ţării, toţi concurenţii s-au adunat în weekend la Galaţi.
Vladimir Talpeş, director AJVPS Galaţi: "Este vorba de un sport diferit de vânătoare, este un sport care se poate practica tot timpul anului. Este o formă de a petrece timpul liber, fără a afecta fauna de interes cinegetic".
Primul foc s-a auzit la ora 8 dimineaţa, atunci când vânătorii au început încălzirea pentru prima probă: cea de tragere la talare.
Gelu Paznicu, arbitru: "Dificultatea la proba aceasta constă în faptul că talerul are o viteză suficient de mare astfel încât reflexiile trebuie să fie foarte bine coordonate".
Îndemânarea şi precizia le-a fost testată bărbaţilor şi în cadrul celei de-a doua probe a competiţiei, cea de tragere la o ţintă fixă.
Gelu Paznicu, arbitru: "Îndemânarea constă în ochirea perfectă pe numărul 10 dacă se poate, 10 e cel mai mare".
Pentru participanţi, indiferent de experienţă, vânătoarea este un stil de viaţă, iar astfel de competiţii sunt o încălzire pentru sezonul care se va deschide curând.
Cătălin Zamfir, vânător: "Este foarte important înaintea deschiderii sezonului de vânătoare, te antrenează pentru ceea ce va urma, dar în acelaşi timp este un sport foarte plăcut, atunci când vrei să ieşi în natură, la fel ca pescuitul".
Nicu Statache, vânător: "Putem spune că, crează dependenţă. E un joc interactiv, după cum aţi observat, ai nevoie de echilibru, mână sigură, ochi sigur, linişte".
Câştigătorii primelor trei locuri vor câştiga 300, 200 şi respectiv 100 de cartuşe.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Luigi David
Editor web: Dana Costache