Liderii CFR Marfă spun că sunt vizați muncitorii de la mai multe departamente.
Angajații concediați vor primi salarii compensatorii în funcţie de vechime, respectiv între 12 şi 24 de salarii, în valoare maximă de 1.600 de lei pe lună.
În același timp, disponibilizaţii vor beneficia şi de șase salarii brute, în valoare de 900 de lei fiecare. Banii vor fi alocaţi de la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Costel Hîncu, lider de sindicat CFR Marfă Galaţi: "Aceste disponibilizări au fost dictate, să spunem aşa, de către acordul încheiat cu FMI din toamna trecută pentru a reduce bugetul de venituri şi cheltuieli a societăţii CFR Marfă. Sindicatele nu au fost consultate în vederea acestor disponibilizări".
Listele cu angajaţii concediaţi vor fi întocmite până la sfârşitul acestei luni. Oamenii sunt nemulţumiţi de criteriile de selecţie de care se va ţine cont atunci când vor fi trimişi acasă.
Uleru Nicuşor, mecanic CFR Marfă: "Evaluările s-au făcut după nişte teste care efectiv nu prea reflectau nivelul de pregătire ale fiecărui salariat. În sensul că s-a venit cu nişte teste făcute după părere mea care nu au nicio legătură cu funcţia respectivă".
Disponibilizările se fac în condițiile în care compania se confruntă deja cu probleme de personal.
Situaţia critică de la CFR se va agrava din toamnă, atunci când se estimează că vor fi finalizate cele 2.500 de disponibilizări de la nivel naţional.
Deși liderii se feresc să vorbească despre greve, oamenii nemulțumiți ar putea declanșa proteste spontane.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Luigi David
Editor web: Dana Costache