Atestatele vor fi eliberate începând cu 1 ianuarie 2015 după acelaşi principiu ca certificatele, numai că se vor acorda după o anchetă mai strictă. Acestea vor fi eliberate tot de primării în baza unui raport întocmit de o comisie care îl verifică pe producător.
Noutatea este că pe lângă raport va fi nevoie şi de o viză din partea unei asociaţii de producători sau din partea unei camere agricole.
Atestatul de producător va veni însoţit de un carnet de comericalizare în care ţăranul va trebui să noteze cantităţile de legume şi fructe cu care intră în piaţă şi pe cele cu care pleacă de la tarabă.
Eugen Zaharia - director Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi: "Sigur nu vor mai fi trecute în atestatul de producător şi produse pe care producătorul nu le cultivă. Pentru că atunci, în carnetul de comercializare, când vine spre piaţă, el va trebui să coincidă".
Producătorii cred că modificarea va fi doar la nivelul denumirii hârtiei pe care o vor primi şi sunt de părere că atenţia ar trebui îndreptată, mai degrabă, subvenţiilor.
Mircea Stan - producător: "Păi atestat, să facă atestat, dar să se ţină de promisiuni. Să asigure subvenţie, să asigure consultaţie la terenurile care sunt".
Cumpărătorii şi-ar dori să existe o transparenţă mai mare în pieţe şi să fie amenajat un loc special în care producătorii să-şi vândă marfa. Până atunci se orientează după instincte.
"De obicei caut, umblu toată piaţa până găsesc marfă de la producător. Şi când văd că scrie, iau de acolo" a spus un gălăţean.
"De ani de zile de când fac piaţa am început să cunosc vânzătorii care au marfă directă" a declarat alt cumpărător.
Atestatul va fi eliberat fără ca ţăranul să plătească nimic şi va fi valabil un an de zile cu condiţia să fie ştampilat şi semnat semestrial de primarul comunei sau oraşului pe teritoriul căruia are producătorul pământ.
Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Liviu Hagiu