În 2004, patronul italian al unei societăţi agricole a luat în concesiune jumătate dintr-un teren de 10.000 de hectare din zona Bădălan.
Pe restul de suprafaţă au dezvoltat culturi agricole mai mulţi fermieri din Galaţi, constituiţi într-o asociaţie.
Au folosit împreună conducta de irigaţii aflată sub terenul agricol, iar vreme de zece ani nu s-a pus problema proprietăţii acesteia. Acum, administratorul societăţii agricole spune că este stăpânul infrastructurii de sub teren şi cere fermierilor să-i plătească chirie de 100 lei pentru fiecare hectar.
Daniel Ciuhureanu, fermier: "El ne-a notificat că o să ne taie, debranşeze antenele de irigat".
Fermierii se tem că fără apă cele 5.000 de hectare pe care le deţin vor fi puse în pericol.
Aurelia Barac, fermier :"Noi am dat miliarde de lei pe sămânţă până la ora asta, iar ei vor să ne taie apa".
Avocatul fermierilor susţine că sistemul de irigaţii este un bun de utilitate publică şi, prin urmare, legea nu permite vânzarea acestuia.
Rodica Arhip, avocat fermieri: "Să ne prezinte actele din care să rezulte că ar fi proprietarul infrastructurii de irigaţii, ceea ce este imposibil vizavi de legea îmbunătăţirilor funciare care a fost modificată printr-o ordonanţă în 2013, ordonanţă în care se prevede în mod expres în articolul 27 că este propriate privată a statului de interes naţional".
Sistemul de irigaţii din zonă are 40 de ani, iar agricultorii vor să acceseze fonduri europene pentru un proiect de reabilitare. Spun că nu o pot face, deoarece patronul societăţii nu îşi dă avizul.
Daniel Ciuhureanu, fermier: "Miza era ca prin măsura 125 să se poată mări capacitate de pompare şi dimensiunea conductelor ca să facă faţă cerinţelor actuale. Dumnealui nu vrea să îşi dea acordul".
Alexandru Ichim, reporter Digi 24 Galaţi: "Administratorul societăţii nu a dorit să facă niciun fel de declaraţii cu privire la acuzaţiile care i se aduc. Singurul lucru pe care ni l-a transmis, prin intermediul unui angajat, a fost acela că aşteaptă ca instanţa să se pronunţe. Procesul este pe rolul Judecătoriei Galaţi şi va avea loc pe data de 4 septembrie."
Gheorghe Lefter - director ANIF Galaţi: "S-a ajuns la instanţă pentru a se hotărî dacă aceste conducte au fost date în mod eronat, au fost vândute şi nu cumva ele trebuiau să deservească terenurile acestor persoane private, să le deservească, să rămână în exploatarea lor. A fost probabil şi un vid legislativ când s-a făcut transferul acestor active".
Conform legii, conductele de apă trebuie trecute în patrimoniul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare care, la rândul ei, trebuie să le dea in folosinţă agricultorilor.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Gelu Mormoloc
Editor web: Dana Costache