La marginea oraşului, lângă viaductul care duce spre combinat, răsar câteva blocuri cenuşii. Un cartier mic, care nici măcar nu are nume.
Gunoaie, haine întinse la uscat afară şi copii care amintesc că acolo există totuşi o lume, o lume plasată înapoi, în timp.
Doamna Liliana stătea în faţa blocului în care locuieşte şi ne-a invitat să ne arate cum trăieşte. Primul şoc: baia şi toaleta la comun.
Focarul de infecţie de la toalete se întâlneşte şi pe casa scării. Pereţii arată de parcă s-au purtat lupte acolo, iar pe holuri abia găseşti câte un bec pe etaj.
Adrian Obreja - reporter Digi24: "Întuneric beznă pe casa scării, deşi culmea, ne aflăm în toiul zilei. Situaţie pe care o întâlnim în absolut toate blocurile din acest cartier. Iar când se înserează, situaţia este şi mai gravă. Locatarilor le este teamă să iasă din casă fără o lanternă sau o altă sursă de lumină".
Pentru oamenii de aici, viaţa pare că s-a oprit în loc în urmă cu foarte mult timp. Nu au apă caldă sau rece şi nici gaze. Totuşi, primesc apă de la primărie o dată la două zile, cu cisternele. Este singura atenţie pe care o primesc din partea autorităţilor. În rest...niciun edil nu calcă în zonă.
Liliana Pârvu - locatar: "Vin când e aproape de alegeri. Atunci vin, ne promit că se drege, că se face. În rest nu. Atunci ni se dă şi drumul la apă, în rest nu".
Neculai Manolache - locatar: "Dacă nu mă înşel, au venit când au dat ligheane, găleţi şi pungi. În campanie, dar acum nu, niciun consilier care să vină să spună: vă facem curăţenie, deratizare".
Primăria Galaţi cunoaşte situaţia din zonă, însă prioritate la investiţii o au alte cartiere.
Emanuela Turcu - purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Cu siguranţă şi cei care locuiesc în acel cartier, care se află la marginea oraşului şi care în ultimii 25 de ani a cam fost lăsat de izbelişte, sunt luaţi în calcul. Ceea ce trebuie să înţeleagă oamenii de acolo este că pentru a putea dezvolta proiecte de investiţii, şi dumnealor trebuie să fie buni contribuabili. Să-şi plătească datoriile către bugetul local, chiriile sau întreţinerea".
La distanţă de câteva sute de metri de acel cartier sunt două blocuri ale Primăriei. Ambele sunt locuite de chiriaşi care nu au probleme cu apa caldă şi rece sau cu gazele.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Liviu Hagiu
Editor web: Dana Costache