Aproape 48 de mii carduri de sănătate au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate din Galaţi.
Poşta Română a fost cea s-a ocupat de distribuire. Numai că, nu au ajuns toate la destinatari. Restul stau şi acum depozitate într-o încăpere la Casa de Asigurări.
Elena Vrabie - director CAS Galaţi: "Noi am avut returnate 47.668 de carduri. Până astăzi s-au distribuit 14.346 de carduri şi au mai rămas 33.322 de carduri".
Pentru a termina odată pentru totdeauna distribuirea lor către oameni, conducerea Casei de Asigurări a apelat la medicii de familie.
Câţiva dintre ei, mai ales cei care au cabinet în mediul rural, au acceptat să le înmâneze personal pacienţilor.
Valentin Boldea - medic de familie, Corni: "Medicii de familie au preluat aceste carduri şi le distribuie ei asiguraţilor de pe lista proprie. Neavând un număr foarte mare de carduri pe care trebuia să le distribui, am considerat că este în sprijinul pacienţilor mei, fiind vorba de doar 35 de carduri pe care trebuia să le primească pacienţii de pe lista mea".
Cei mai mulţi dintre cei 256 de medici de familie din tot judeţul, nici nu vor să audă de aşa ceva.
Dumitru Mărăşescu - medic de familie: "Nu este treaba noastră. Cardurile reprezintă un proiect al Casei de Asigurări de Sănătate pe care şi l-au asumat la FMI, la fondul monetar. Trebuie să şi le rezolve. Nu ne interesează pe noi. Nu cred că există o ţară în lumea asta, chiar şi Zimbabwe, unde cardurile să fie distribuite de medicii de familie. Noi suntem medici în slujba pacientului. Nu suntem şi poştaşi. Eu personal am la activitate multe competenţe dar pe asta de poştaş nu mi-am făcut-o şi nici nu doresc s-o fac".
Începând cu data de 1 mai, cardurile de sănătate trebuie folosite obligatoriu de toţi medicii. Indiferent că vorbim de medici de familie sau cei din spitale.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc