40 de adolescenţi taie zi de zi Dunărea, în canoe sau canotcă, într-o luptă cu valurile şi cu ei înşişi. În mod normal ar trebui să se antreneze pe un lac. Dar Clubul Sportiv Municipal, unde sunt legitimaţi, nu le poate asigura accesul la o asemenea bază de antrenament.
Marian Nata, director CSM: "Condiţiile reale pe care le oferim sunt minimale. Până acum un an am putut să dăm şi indemnizaţii şi premii, deocamdată fondurile fiind 50% reduse, ne chinuim, dar prin dragostea copiilor pentru mişcare pentru sport pentru kaiacul brăilean, ei îşi fac datoria."
Antrenorii ştiu că talentul lor de a modela sportivii ar mai avea nevoie măcar de ambarcaţiuni moderne, o sală de forţă şi un medic specialist. Nu au nimic din toate aceste. Au doar tenacitate şi speranţe.
Florentina Ioan - antrenor kaiac canoe CSM Brăila: „Noi mergem în şcoli unde colaborăm cu profesorii de sport, dânşii ne recomandă copiii care au calităţi deosebite. Cei mai tari răzbat pentru că este un sport dur, se face foarte mult pe apă, foarte mulţi kilometri."
De parcă nu era destulă austeritate la club, Ministerul Tineretului a redus drastic finanţarea pentru canotorii brăileni.
Florentina Ioan - antrenor kaiac canoe CSM Brăila: "Ne-a dat jumătate din bugetul de anul trecut şi nu o să putem să ne antrenăm pe lac. Am scos campioni, campioni naţionali, campioni europeni şi participanţi la olimpiadă, acum în condiţiile acestea trebuie să ne pregătim."
În aceste condiţii, antrenorii nu prea mai au argumente ca să îi convingă pe copii să facă sport.
Ionel Baciu - antrenor kaiac canoe CSM Brăila: „Noi le spunem, bă poţi să ajungi un poliţist bun, un militar bun, un bodyguard, acestea sunt meseriile pentru copiii care ajung să se dezvolte fizic."
Copiii de la secţia Kaiac Canoe nu se plâng şi se concentrează, cu seriozitate şi ambiţie, asupra unui singur obiectiv: să ajungă pe podium. E şi cazul lui Mihai Ivanov, dublu campion naţional. Ce-i drept, un campion primeşte la finele antrenamentului 25 de lei, contravaloarea mesei de prânz. Dar atât.
Mihai Ivanov - canotor: „Mi-a intrat în sânge, adică este o obişnuinţă. Acest sport este frumos pentru că stăm mereu în aer liber şi ar trebui celebrat puţin mai mult."
Între băieţii lotului de canotori am descoperit-o și pe Bianca. Are 12 ani şi are doar şase luni de antrenament. Dar este o mare speranţă a clubului, care ştie clar de ce ales acest sport:
Bianca Tenea: „Mie îmi place foarte mult apa, Dunărea şi am vrut să devin o bună sportivă. Îmi place şi foarte mult să înot."
Este un vis frumos, dar drumul spre el este costisitor. CSM Brăila trebuie să cheltuiască anual cel puțin 5.000 de lei pentru fiecare sportiv, dar nu le poate asigura tuturor echipamente. Şi totuşi, canotorii au plasat clubul pe locul al nouălea din 49 în clasamentul naţional.
Reporter: Nicoleta Butnaru
Operator: Luigi David
Editor web: Dana Costache