Concursul a debutat cu probele teoretice, a urmat examenul în laboratoare, urmând ca rezultatele finale să fie stabilite în urma unei probe de baraj pentru selecţia în lotul naţional.
Cei mai buni dintre olimpici vor reprezenta România la Olimpiada Internaţionala de Chimie.
Marius Andruh - preşedintele comisiei de examinare: "Membrii comisiei centrale, profesori din învăţământul preuniversitar coordonaţi de cadre didatice din învăţământul universitar s-au străduit ca subiectele să aibă originalitate, să fie un pic surprinzătoare, să nu fie acelaşi lucru ca anul trecut".
Participanţii la concurs spun că probele au fost interesante şi potrivite unei astfel de competiţii.
"Interesantă. Am avut nişte reacţii cu diosulfat. Coloraţiile au fost frumoase" spune un paricipant.
"O provocare, dar să spunem că am rezolvat-o cum trebuie" declară alt elev.
Galaţiul nu a fost ales la întâmplare pentru desfăşurarea acestei prestigioase competiţii.
Marius Andruh - preşedintele comisiei de examinare: "Noi suntem recunoscători profesorilor şi elevilor din Galaţi pentru rezultatele obţinute anul trecut. Rezultate care ne-au permis să vedem oraşul Galaţi în toată compexitatea lui".
Deşi sunt printre cei mai buni elevi din ţară, mulţi dintre participanţii la Olimpiada de Chimie doresc să îşi continue studiile în străinătate. Sunt însă şi olimpici care nu doresc să părăsească ţara după terminarea liceului.
Andrei-Ştefan Bălan: "Am două alternative momentan, una în ţară, la Farmacie, la Bucureşti şi una la Universitatea din Manchester. Cea mai tentantă este Manchester, bineînţeles"!
Tiberiu Pană : "Mă voi îndrepta către Facultatea de Medicină din Bucureşti. Medicina, în România este foarte bine studiată şi prefer să rămân aici".
După susţinerea probelor teoretice şi practice, olimpicii rămaşi în concurs se vor întrece într-o confruntare de baraj, urmând ca rezultatele finale ale olimpiadei să fie afişate vineri.
Reporter: Tudor Neacşu
Operator: Gelu Mormoloc