Cronometrele la Campionatul Mondial de Cultură Generală au fost pornite la ora 12.00, iar concurenţii gălăţeni au avut la dispoziţie două ore să răspundă la întrebări. Nu înainte, însă, de a li se comunica regulamentul.
"Să nu folosiţi telefonul mobil. Adică chiar vă rog să fie închise şi cu faşa jos pe masă" li s-a spus participanţilor.
Delia Neagu are 62 de ani şi participă pentru prima dată la un concurs de cultură generală. A venit din pură curiozitate, dar şi pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele.
Delia Neagu, concurent: "Ne mai cultivăm. De fapt toată viaţa învăţăm aşa că... Mie îmi plac activităţile sugerate de foştii mei elevi. Învăţ destule de la ei".
Concurenţii au trebuit să răspundă la întrebări de cultură generală, din domenii precum istorie, media, divertisment, artă şi cultură, mapamond, sport sau lifestyle. Pentru unii dintre ei gradul de dificultate al întrebărilor a fost destul de ridicat.
"Grele întrebările. Neaşteptat de grele. Chiar nu am citit nimic despre multe dintre ele" spune un concurent.
Dacă participanţii mai în vârstă nu au putut scăpa prea uşor de emoţii, cei tineri au privit competiţia ca pe o provocare.
Marius Ursu, concurent: "Emoţii nu am, dar sunt curios să văd cum e. Abia aştept să înceapă. E o provocare".
"Întrebările au fost grele, dar ne aşteptam la asta pentru că ăsta este nivelul când vine vorba de concursuri mondiale şi concursuri naţionale" povesteşte alt participant.
Organizatorii speră ca acest fenomen să ia amploare în Galaţi. Fişele completate de către concurenţi vor fi trimise la Bucureşti, acolo unde vor fi stabiliţi câştigătorii.
Nicolae Dărăban, organizator: "Vrem să arătăm oamenilor că există muzică de valoare, există informaţii de valoare şi nişte standarde la care trebuie să ţintim, să căutăm să le atingem. E ca un deziderat".
Este pentru prima dată când se organizează în Galaţi un campionat mondial de cultură generală. Până anul trecut această competiţie s-a desfăşurat doar în Bucureşti.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Gelu Mormoloc