Comuna Pârscov se află la 31 de kilometri de Buzău. De acolo şi până în satul Oleşesti sunt şase kilometri de drum impracticabil. La intrarea în cătun nu există nici măcar o pancartă.
Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galati: "După aproximativ doi kilometri de proprietăţi în paragină şi linişte totală cei care trec prin satul Oleşeşti au parte de o surpriză. O casă reabilitată, în mijlocul pustietăţii. Aici locuiesc soţii Toader, singuri, de aproximativ doi ani de zile".
Virgil Toader s-a născut în satul Oleşeşti în 1944. Îşi aminteşte cu drag de anii copilăriei petrecuţi pe uliţele aşezării.
Virgil Toader: "Am copilărit aici. Era plin de case, oameni, ce să va mai spun, era o viaţă frumoasă pentru vremurile de atunci cu toate că erau multe greutăţi, dar oamenii se descurcau. Totul era frumos, nu era o palmă de pământ nelucrată, totul era frumos".
S-a mutat la Buzău pentru a-şi face studiile şi apoi a rămas acolo până la pensionare. A decis atunci că e timpul să se întoarcă pe meleagurile natale.
Virgil Toader: "E o zicală: cine nu are un bătrân să-şi cumpere. Eu aş zice că cine nu are o casă la ţară să-şi cumpere, să se simtă bine".
Soţia sa, Elena Toader, l-a urmat în vechiul cătun părăsit. Născută şi crescută la oraş, femeia nu a crezut că la pensionare se va retrage la ţară. E fericită acum de viaţa pe care o duce, dar se teme de vizitele neaşteptate ale sălbăticiunilor.
Elena Toader: "Au mai apărut şi urşii şi mistreţii şi vulpile mai vin dacă dai drumul la găini îşi fac şi ele de-o fripturică".
Când s-au mutat în vechea casă şi au început să o repare, nu aveau decât curent electric. S-au gospodărit, iar acum au tot ce le trebuie.
Chiar dacă de jur imprejur e pustiu, soţii Toader nici nu se gândesc să se întoarcă la oraş. Mai ales că gospodăria lor cuprinde o livadă, viţă de vie şi stupi.
Virgil Toader: "Am făcut bazin, colectez toată apa de ploaie şi o folosim, am făcut şi o baie, cu hidroforul. Ne descurcăm destul de bine. Iar căldura cu lemn, că sunt din belşug".
Mai nostalgici sunt cei care, în copilărie veneau în sat la bunici. Îşi amintesc că locul era plin de viaţă, iar acum privesc cu tristeţe cum totul a ajuns paragină.
Daniel Zanfir: "Oricine şi-ar dori să vadă toată zona de aici plină de viaţă cum era acum 20-30-50 de ani. Toată lumea tinde spre mai mult confort, să-şi uşureze viaţa, condiţii mai bune, din păcate aici viaţa este un pic mai dificilă".
Mai multe sate din comună au rămas cu puţini locuitori.
Alin Neculai, secretar Primăria Pârscov: "Comuna Pârscov are 5.900 de locuitori. A avut şi 7.000, dar datorită faptului că nu se mai nasc copii aşa cum se năşteau odată, populaţia a scăzut. Avem în comună tineri care sunt plecaţi în străinătate şi lucrează".
Satul Oleşeşti avea altădată peste 200 de locuitori, iar la recensământul din 2011 mai erau doar nouă persoane în statistici. În prezent mai trăiesc în zonă doar soţii Toader care speră ca pe viitor alţi pensionari să le urmeze exemplul.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Marian Munteanu