Aflată la 25 de kilometri de orașul Buzău, Sărata Monteoru este cunoscută de localnici pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate.
Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galați: "Comparată odinioară cu Karlovy Vary, Sărata Monteoru este acum doar o stațiune îmbătrânită, vizitată doar de pensionarii care au nevoie de tratament".
În încercarea de a revigora stațiunea, autoritățile locale buzoiene cred că desprinderea satului Sărata Monteoru de comuna Merei și transformarea lui într-o unitate administrativă independentă ar atragere mai multe fonduri europene. Inițiativa trebuie să vină însă din partea localnicilor.
Petre Emanoil Neagu, președinte interimar CJ Buzău: "Se aduce la cunoștință intituției Prefectului, instituția Prefectului mai departe către Guvernul României, dacă sunt întrunite toate procedurile se declanșează referendum. Să voteze 50 plus 1, deci să se facă desprinderea, atunci există șansa".
Ideea nu surâde prea mult primarului comunei de care aparține în prezent stațiunea, deoarece aproximativ 40% din bugetul local provine din taxele plătite de cele 40 de pensiuni și hoteluri din stațiune.
Ștefan Chircă, primar comuna Merei: "Majoritatea banilor care vin din stațiunea Monteoru vin din pensiunile care sunt în această stațiune, care sunt bani mulți. Totul depinde de bani. Trebuie să fim ajutați și de CJ și poate și de Guvern".
Statiunea a fost deschisă în 1895 și avea hoteluri, baza de tratament, ștrand și cazino. Înainte de Revoluție era vizitată de mii de turiști, își amintește Alexandru Crăciun, acum în vârstă de 84 de ani.
Alexandru Crăciun: "E foarte tristă. Nu mișcă nimic, păi atunci când eram eu aici, nu aveai loc să mergi pe drum. Și nu era asfalt, era pietruit".
Poliana Paltal, administrator pensiune: "Existau 1.000 de locuri de cazare în hotelurile din Sărata Monteoru, eu știu că am lucrat în turism, la agenția de turism a OJTE-ului Buzău. Era foarte căutată, nici noi din zona Buzău nu reușeam să găsim locuri la Sărata Monteoru".
Nu e de mirare că ideea desprinderii de comuna Merei surâde în special celor care și-au dezvoltat complexe turistice în zonă.
Ciprian Stanciu, manager hotel: "S-ar fi putut face lucruri mult mai bune pentru Sărata Monteoru față de ce este acuma în această stațiune. Mă refer la promovare, la curățenia în stațiune, mă refer la infracturctură".
Părerile localnicilor sunt, însă, împărțite.
"Suntem foarte mulțumiți de primărie și continuăm cu ea, mergem, nu e departe. Nu ne dorim să ne desprindem, de ce?" spune un sătean.
" Foarte bună desprinderea. Să scăpăm de Primăria din Merei" declară alt localnic.
Pentru că în zonă se află cea mai modernă bază reumatismală din țară, pensionarii vin deseori în stațiune. Prin intermediul Casei de Pensii, ei beneficiază de un bilet de tratament cu reducere de 50% din pensie.
"Sunt la început de proceduri. La prima procedură pe care am făcut-o la mijloc am simțit imediat o ameliorare" explică un pensionar.
"Toată aparatura e foarte bine pusă la punct, pentru că în alte stațiuni, pleca asistenta se oprea aparatul, ori aici, i-a dat drumul, ăla merge până se termină" povesteşte alt pensionar.
George Sepe, medic specialist: "Specific pentru reumatism sunt aceste băi sărate. Concentrația salină la noi este foarte mare. Apele sărate de aici sunt într-adevăr un factor curativ de valoare".
Preţul unui pachet de 14 zile, de exemplu, care include cazare, masă şi proceduri de tratament zilnice este de aproape 1.200 de lei. Gradul de ocupare pentru complexele hoteliere care oferă aceste servicii depășește pe tot parcursul anului 90%.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Marian Munteanu