La sfârşitul lunii februarie opt case au fost afectate de alunecări de teren. 20 de persoane au fost evacuate din locuinţe şi au fost nevoite să se mute la rude.
Acum, la peste cinci luni, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Sinistraţii locuiesc în locuinţe modulare aduse de autorităţi.
Familia Neculai a trăit toată viața în Bisoca, iar acum a rămas fără nimic. De când casa i-a fost distrusă, trăieşte la cantonul sivlic din sat.
Oamenii așteaptă o mână de ajutor pentru că la vârsta lor, de peste 70 de ani nu mai pot face nimic şi nu au siguranţa că la iarnă vor avea gata casa.
Elena Neculai, localnic: „Dacă ne-o ajuta cum a zis că ne dă Guvernul și ne ajută poate că ridicăm măcar o cameră și o bucătărie. Nu am vrea mai mult. Dar dacă nu nu avem cu ce."
Ion Neculai, localnic: "Nicio putere nu mai am. Dacă vrea ne ajută, dacă nu, nu știm în ce parte să o luăm. Eu sper să o facă în două luni de zile. Dacă ne ajută statul. Dacă nu, cu ce?"
"Ne trebuie de toate, până sus. Trebuie scândură, grinzi, căpriori, trebuie înveliș tablă" spune un sinistrat.
Alţi localnici nu au mai aşteptat ajutorul de la Guvern şi s-au împrumutat ca să înceapă construcţia caselor. Soţii Borcăiaş au luat bani de la rude şi au început să-şi ridice singuri locuinţa. Însă, nu au bani suficienţi ca să o termine.
Ioana Borcăiaș, localnic: „La cumnați, bărbatul are cinci-șase frați, are două surori și ne-am ajutat între noi. Dacă sunt de-ai noștri ne mai îngăduiesc oleacă."
Deşi alunecarea de teren s-a petrecut în primăvară, autorităţile din comună au trimis proiectul abia la jumătatea lunii iulie.
Gheorghe Beșliu, primarul comunei Bisoca: „După ce am terminat proiectul pilot l-am înaintat la Prefectură și la rezervele statului au zis ca nu toate materialele care erau necesare în proiect. Am făcut modificările care s-au cerut, cu ajutorul proiectantului, atât cât s-a putut."
George Sava, prefectul judeţului Buzău: „În maxim 10 zile de la momentul în care hotărârea de Guvern este publicată în Monitorul Oficial, rezervele naţionale pot debloca aceste materiale şi le pot trimit către destinatari la Bisoca."
Proiectul, însă, nu a ajuns încă în şedinţa de Guvern pentru aprobare, iar comuna Bisoca este situată în zonă de munte, unde iarna vine mai devreme.
Gheorghe Beșliu, primarul comunei Bisoca: „Să nu mai tărăgăneze pentru că timpul este așa cum este și zona fiind de munte putem sa ne trezim oricand cu o zăpadă și să ne sisteze lucrările."
Proiectul prevede construirea a opt case, fiecare având aproape 100 de metri pătraţi. Investiţia se ridică la aproape 460.000 de lei.
reporter: Mihaela Brazdeş
operatori: Gelu Mormoloc, Bogdan Vlădoiu