Costel Muşătoiu cultivă legume de peste 20 de ani. Mult timp a avut peste un hectar de roşii, ardei, gogoşari şi vinete. Din cauza vremii care i-a compromis de multe ori culturile, dar şi pentru că nu a găsit o piaţă de desfacere în supermarketuri, a preferat să se restrângă la două solarii.
Costel Muşătoiu, legumicultor: "Şi piaţa de desfacere, mai ales pentru cultura în câmp, puneau mulţi. Şi când se aduna cantitate mare de marfă şi nu aveam cui să o mai vindem, nu aveam unde să o ducem şi am renunţat. De ce să muncesc degeaba când mai repede stau degeaba. Sau fac solarii".
A investit 250 de milioane de lei într-un solar din lemn şi peste 500 de milioane în unul din metal. La asta se adaugă şi seminţele luate din străinătate.
Ani Muşătoiu, legumicultor: "Cumpărăm seminţe mai scumpe, e şi calitatea şi gustul roşiilor, şi al legumelor în general, diferită".
Costel Vânătoru, cercetător Staţiunea legumicolă Buzău: "Tomatele româneşti rezistă foarte puţin după recoltare, câteva zile. Câtă vreme tomatele din afară sunt şlefuite foarte bine genetic, au gene de rezistenţă şi atunci se păstrează, putem spune, cu lunile".
Toată marfa soţilor Muşătoiu ajunge însă doar în pieţele din ţară, nu şi în supermarket.
Costel Muşătoiu, legumicultor: "Nici nu putem să le onorăm comenzile lor, nu avem cum să le onorăm, trebuie să fie şi ambalaje express pentru ele, trebuie să le cumpărăm noi ambalajele".
Marin Simion a fost, însă, norocos. Fermierul a reuşit să încheie un contract pe trei luni cu un supermarket din zonă. În iulie, august şi septembrie valoarea contractului pentru roşii depăşeşte 60 de mii de lei.
Marin Simion, legumicultor: "Presupune să livrăm noi marfa, să ducem la depozit, cântărită, ambalajul e al lor, fără cost şi cam atât".
În prezent, în judeţul Buzău, solariile ocupă peste 20% din suprafaţa totală de 4.146 de hectare cultivate.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Vlădoiu