Proiectul "Brăila, capitală culturală europeană 2021" a luat naștere în urmă cu două luni. Atunci, a fost lansat primul apel oficial prin care localnicii sunt invitaţi să se implice în competiţia care să aducă Brăilei titlul de capitală culturală europeană.
Constantin Teodorescu - inițiator proiect: "Avem 12 națiuni, avem o istorie care a acumulat în acest oraș 12 etnii, care pentru a putea vorbi împreună și-au ales o limbă comună-cultura. Capitală europeană din acest punct de vedere. Dimensiunea europeană a proiectului nostru se bazează pe aceste 12 comunități".
Mircea Ciucașu- directorul Casei de Cultură a Municipiului Brăila: "Să nu uităm că Brăila este înfrățită cu Argostoli, Brăila este înfrățită cu localitatea Argostoli din Insula Kefalonia unde este casa în care a copilărit Panait Istrati...Deci avem stabilite niște punți înainte de a ne apuca de treabă. Sunt atuuri pe care noi încercăm să le formulăm".
Proiectul a ajuns acum în punctul în care are nevoie de voluntari care să demonstreze că visul acesta poate fi transformat în realitate.
Viorel Grosu - voluntar proiect: "Prin ideea pe care am dezvoltat-o dorim să atragem cât mai mulți voluntari în activitățile pe care le vom defășura în viitor. Sibiul a ajuns la 0% șomaj. De ce să nu ajungă și Brăila la 0% șomaj, să avem o economie bogată, să avem un oraș frumos, să avem un oraș cu adevărat capitală europeană".
"Slabe șanse ca Brăila să devină capitală culturală europeană" spune un brăilean.
"Ca să devină capitala Europei trebuie să mai trăiască o generație, altfel..e greu" declară alt localnic.
Județul Brăila beneficiază în acest demers de sprijinul şi consilierea Ministerului Culturii, de ajutorul autorităților locale și al partidelor parlamentare.
Oraşul Capitală Europeană a Culturii primeşte la sfârşitul anului 2021 Premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane euro.
Finanţarea se va face de către Comisia Europeană şi este de regulă sursa de finanţare pentru viitoarele proiecte culturale.
reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David