Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila mai poate funcționa în clădirea retrocedată unei congregaţii religioase, până în martie 2017, când expiră contractul de închiriere pentru spațiile ocupate.
Deși negocierile cu proprietarul clădirii se poartă de mai bine de mai bine 7 ani de zile, nici până în prezent nu s-a ajuns la un acord final privind prețul imobilului.
Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Într-adevăr problema spitalului TBC este una spinoasă, nerezolvată deocamdată, dar care cere intervenție rapidă".
Institutul religios al Bisericii Catolice care deţine clădirea cere peste un milion de euro pentru a o ceda definitiv. Un preț mult prea mare, cred autoritățile brăilene, care refuză categoric perfectarea acestei tranzacții.
Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Suma cerută este foarte mare și nu putem comunica, nu putem colabora atâta vreme cât cerința este una și aceeași exprimată îndârjit, fără niciun fel de șansă de dialog. Sub acea sumă nu discută, ori suma este foarte mare".
Dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu proprietarul, cei de la CJ Brăila riscă să rămână fără Spitalul TBC şi, în plus, va fi obligat şi să returneze finanţarea nerambursabilă primită de la UE, în 2012, de aproape 3 milioane de lei, pentru realizarea unui ambulatoriu de specialitate.
Marian Căpățână - consilier județean independent: "Într-adevăr, există un risc ca pacienții să ajungă în stradă. Nu este un risc iminent, este o chestie la orizont de un an și jumătate, doi, de aceea problema proprietății la Spitalul de Pneumoftiziologie trebuie lămurită destul de rapid".
O părere împărtășită și de conducerea spitalului, care explică faptul că investițiile erau mai mult decât necesare.
Ștefan Sînpetru - manager Spital Pneumoftiziologie Brăila: "Ne tratăm pacienții în mod corect ca pe oameni care au aceleași drepturi ca oricare alt pacient din România, și în consecință pot beneficia de un hol curat, de un pat curat, de un așternut curat, de un grup sanitar curat și îngrijit ș.a.m.d. Nu puteam să le spunem oamenilor ăstora, clădirea asta este în litiugiu, stați cum o da Dumnezeu, până când s-or rezolva lucrurile".
Pe lângă varianta achiziționării clădirii de la TBC, autoritățile mai iau în calcul și relocarea spitalului într-un alt amplasament, ceea ce ar dura mai bine 2 ani de zile și ar costa aproape dublu față de cât cere proprietarul clădirii.
reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David