Vânătoarea de amenzi a început după ce municipiului Brăila s-a înscirs în cursa pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021.
Aurel Simionescu - primarul municipiului Brăila: "Nu asta este ținta, să dăm amendă unor oameni. Ținta este să încercăm să-i facem să înțeleagă că dacă au o proprietate trebuie s-o întrețină, dacă această proprietate este în centrul istoric, cu atât mai mult, și dacă are valoare arhitectornică deosebită, iarăși cu atât mai mult".
Unul dintre proprietarii vizaţi de autorităţi este chiar Ambasada Italiei, care, deși a fost somată să reabiliteze clădirea fostului Consulat, nu a făcut nimic.
Aurel Simionescu - primarul municipiului Brăila: "Dacă o astfel de clădire era la Milano, cu certitudine, statul român trebuia să facă ceva cu ea. Statul italian nu are vreun gând, ei au pus o bandă la un moment dat...i-am atenționat o dată că a fost și un mic incendiu acolo, au intrat oamenii străzii".
Ana-Maria Dobre - reporter Digi24: "Această clădire, cândva o bijuterie arhitectonică a Brăilei, a fost revendicată de Ambasada Italiei în urmă cu 15 ani. De atunci, imobilul este, practic abandonat și, după cum se vede, prezintă un risc iminent de prăbușire".
Dacă reprezentanții consulatului italian vor întârzia să-și reabiliteze fostul sediu, autoritățile brăilene amenință că vor scoate casa la vânzare.
Radu Viorel - inspector tehnic Direcția Județeană de Cultură Brăila: "Proprietarul, care este statul italian prin Ambasada Italiei trebuia să ia toate măsurile de conservare și restaurare a acestei clădiri".
Ambasada Italiei a refuzat să dea vreo declaraţie referitoare la soarta clădirii fostului consulat. În schimb, pentru edificiile care sunt în litigiu primăria Brăila nu poate lua nicio măsură.
"Am vreo 30 de ani de când stau aici, ei bine nu era așa, de la ploi s-a stricat, să vezi cum îmi plouă mie în casă. Îmi este şi frică, odată mi-a căzut o cărămidă de aici.. în cap, am avut 3 copci" spune un brăilean.
"Pe noi ca și cetățeni nu ne interesează ale cui sunt, să le facă dacă le-au cerut și autoritățile ar trebui să pună presiune pe ei" este de părere alt localnic.
În centrul istoric al Brăilei sunt 120 de imobile degradate. Până acum au fost aplicate 18 amenzi în valoare de 2.500 de lei. Zona, declarată monument istoric de categoria A, se întinde pe o suprafaţă de peste 160 de hectare și cuprinde edificii construite la sfârşitul secolului al XIX-lea și început de secol XX.
reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David